Una activista iraniana balla al carrer, a Turquia, i un home, a Teheran, a l'Iran, com a protesta (Reuters)
Iran

Onada de protestes per la detenció d'una noia iraniana per ballar a Instagram

El poder judicial es planteja bloquejar l'accés a Instagram a l'Iran, una de les poques xarxes que no tenen cap veto al país

RedaccióActualitzat

La detenció d'una adolescent iraniana per haver publicat vídeos a Instagram on se la veu ballant a la seva habitació ha aixecat una gran onada de protestes. Dones i homes iranians ho han escenificat penjant els seus vídeos ballant en públic amb l'etiqueta #DancingIsNotaCrime, "Ballar no és un crim".

Maedeh Hojabri, gimnasta de 18 anys, apareixia en uns 300 vídeos on se la veia, a més, sense usar el mocador islàmic, d'ús obligatori. Les autoritats del país li van bloquejar el compte temporalment, amb més de mig milió de seguidors, i la van detenir.

 

No s'han especificat els càrrecs concrets contra la noia però podria ser acusada d'actuar en contra del codi islàmic de conducta que apel·la a tenir un comportament basat en la modèstia. Segons la Xaria, les dones han de dur mocador i roba modesta i està prohibit que ballin en públic.

La televisió estatal iraniana va emetre divendres un vídeo en que es veu Hojabri disulpant-se i plorant per haver "trencat les normes morals".  La noia diu que no era la seva intenció i que només volia guanyar seguidors.

"No tenia intencions dolentes... no volia animar els altres a fer el mateix... no he treballat per una xarxa".

Segons apunta The Independent i afirma una ONG en defensa dels drets humans a l'Iran hauria estat forçada a fer aquesta confessió.

 

Alguns mitjans del país asseguren que tres persones més han estat detingudes per uns fets similars en les darreres setmanes i que han quedat en llibertat sota fiança.

"La gent s'enriuria si els expliques que noies de 17 i 18 anys estan sent detingudes per ballar i mostrar la seva felicitat i bellesa acusats d'indecència, mentre violadors de nens i altres estan lliures" destaca el blogger iranià i dissident Hossein Ronaghi-Maleki. 

Usuaris com aquest diuen que no acostumen a penjar imatges i fotos a les xarxes però que aquesta és una causa important.

 

L'accés a diverses xarxes socials i aplicacions de missatgera com Facebook, Twitter, YouTube i Telegram han estat bloquejats a l'Iran. Ara el poder judicial considera també bloquejar l'accés a Instagram.

Molts iranians aconsegueixen però saltar-se aquest veto amb l'ús de VPN i proxies, que permeten que l'ordinador consti com si estigués en un altre país.

Notícia Relacionada: L'Iran prohibeix l'anglès a les escoles per frenar "la invasió cultural" d'Occident

A l'abril també es va detenir un funcionari per haver penjat un vídeo a internet on es veia nois i noies ballant en públic a la ciutat santa xiïta de Mashhad.

Al gener, a més, es van detenir dues dones al país per treure's el vel en públic reclamant més llibertats. El gest es va convertir en un acte reivindicatiu del moviment d'alliberament de les dones a l'Iran.

ARXIVAT A:
Xarxes socials Instagram
Anar al contingut