Onada de fred a Bangladesh

Una onada de fred deixa les temperatures més baixes en 45 anys a Bangladesh.
Onada de fred a Bangladesh

Onada de fred a Bangladesh

Una onada de fred deixa les temperatures més baixes en 45 anys a Bangladesh.
Alberto Alcántara Actualitzat
Temperatures previstes dissabte 00 UTC (Font: GFS-topkarten)

Temperatures previstes dissabte 00 UTC (Font: GFS-topkarten)

Una onada de fred ha provocat les temperatures més baixes en 45 anys aquesta setmana a Bangladesh. Les autoritats parlen de gairebé 90 morts a causa de malalties relacionades amb les baixes temperatures. Segons les dades de l'Oficina Meteorològica, el valor més baix es va registrar a la ciutat de Saidpur. La mínima enregistrada va caure fins als tres graus. També hi ha registres de 3,2 graus a Dinajpur o de 3,5 a Rangpur. Aquestes tres capitals estan situades a l'extrem nord del país.

L'última vegada que la temperatura va baixar per sota dels tres graus va ser el febrer de 1968. Allà es va donar la mínima de la història, de 2,8 graus. Aquell any, Bangladesh encara formava part del Pakistan.

Tot i que són valors que no es consideren extrems a casa nostra, estan bastant per sota de la mitjana habitual a Bangladesh, un país de clima tropical. Les temperatures de gener baixen al voltant de 10 graus centígrads durant la nit i pujen entre els 15 i els 20 graus durant el dia. El gener sol ser el mes més fred de l'any.

Aquesta davallada dels termòmetres ha afectat especialment les zones rurals del país, molt empobrides i castigades per la manca de roba d'abric o calefacció.

El pronòstic és favorable de cara a les pròximes hores, ja que les temperatures pujaran de cara al cap de setmana, però l'Oficina Meteorològica preveu al menys tres noves irrupcions fredes fins a finals de mes.

A banda del fred, la boira ha complicat la vida quotidiana del país. Els serveis de ferri i els aeroports han patit interrupcions o retards a causa de la mala visibilitat.