On va a parar la pluja de milions del Mobile World Congress?

Els llocs de treball que es generen localment no es paguen a més de 6 euros bruts l'hora

Iván GutiérrezActualitzat

Amb l'arribada del Mobile World Congress es repeteix un mantra: la pluja de milions que l'esdeveniment significa per a la ciutat. Segons els organitzadors, l'impacte del Mobile World Congress no ha parat de créixer des que va arribar a Barcelona, el 2006. Llavors no es deia ni Mobile, sinó 3GSM, i deixava uns 100 milions a la ciutat. Aquesta xifra s'ha més que quadruplicat fins als 471 milions que es calculen aquest any.

Però, d'on surten i a qui van? 

L'organització (GSMA) no ho desglossa per sectors, només diu que té en compte despeses d'assistent, d'expositors i de l'organitzador (despeses pels estands, màrqueting, transport local, allotjament i, de manera indirecta, l'IVA sobre vendes). Però una bona part van a empreses d'hostaleria, muntatge o neteja.

Alguns hotels, com el Fairmont Rey Juan Carlos I, propietat de multinacional, han contractat 80 persones, paralitzen el 80% de les seves habitacions durant el congrés. Ho explica el seu director, Octavio Gamarra:

"La semana del Mobile es la que más ingresos genera el hotel con diferencia. En desayunos de los huéspedes, en consumo en el restaurante, en servicios de habitación, incluso en los eventos que hacen los propios clientes. En este periodo, incrementamos la plantilla hasta un 15%." 

 

Una habitació d'hotel a Barcelona pot arriba a costar aquestes dies 300 euros. En canvi, a Madrid, la podem trobar per un preu de 50 a 100 euros:

 

 

Els hotels i tota mena de companyies subcontracten serveis com la neteja a empreses locals especialitzades. N'hi ha que ja treballen habitualment amb la fira i veuen com la feina se'ls duplica. Un cas és Optima Facility, de Cornellà de Llobregat. Alejandro Casamada, vicepresident:

"El Mobile World Congress està marcat a foc al nostre calendari. Per a nosaltres suposa duplicar recursos, contractem més de 400 persones i això engega una cadena de valor importantíssima.  Fa que no només nosaltres generem més ingressos, sinó que necessitem tercers."

 

 

Gabrielle Cantello és un dels 4.000 treballadors que seran dins el recinte els quatre dies. És bàrman i va arribar d'Itàlia fa una setmana i mitja, després de trobar feina al Mobile per Facebook. Així serà el seu dia a dia al congrés.

"Vaig arribar fa una semana i mitja d'Itàlia per treballar a la fira, després de trobar l'oferta per Facebook. L'empresa de càtering em dirà: D'acord, aquí tinc tres treballadors, en necessito un altre en un expositor diferent, ves-hi tu.' Llavors, jo m'hauré de canviar i anar a aquest altre estand. Però jo tinc la possibilitat de treballar per a altres empreses, sempre que la meva no em necessiti. És una mena de contracte a la carta."

 

L'organització diu que es generen 13.000 llocs de treball, segons les dades que recullen de les contractistes per muntar els estands o els hotels, però aquí també s'hi inclouen els treballadors de companyies estrangeres que ja venen dels seus respectius països.

 

 

En tot cas, la feina que es busca aquí a nivell local pel Mobile contrasta amb les grans xifres d'impacte econòmic. Fent un cop d'ull a internet, s'ofereixen contractes de dies per feines com la neteja o la promoció (hostesses, venedors), però amb alta qualificació en idiomes com el xinés, l'àrab o el coreà, a més de l'anglés, bàsic. No paguen més de 6 euros bruts l'hora.

Aquestes empreses ho justifiquen perquè amb el Mobile treballen amb contractes més ajustats, per sota de mercat, un exemple són els hotels que pacten amb l'organització (GSMA) preus per 27.000 habitacións. Totes diuen, però, que és el preu que han de pagar per mantenir el Mobile, i que, en teoria, compensa.

 

ARXIVAT A:
Mobile World Congress
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut