Israel

Olmert va actuar "raonablement", però la guerra del Líban va ser "un greu fracàs"

La guerra d'Israel contra les milícies de Hezbollah al sud del Líban, ara fa dos estius, va tenir "grans i greus errors" polítics i militars. Així ho diu l'informe de l'anomenada Comissió Winograd, formada per experts que el govern israelià va impulsar per analitzar el conflicte bèl·lic. Però l'informe també diu que la decisió de fer una ofensiva terrestre va ser raonable. Fonts properes a Ehud Olmert han assegurat que el primer ministre israelià no només no pensa dimitir, sinó que s'ha mostrat satisfet de la resolució. Hezbollah considera que l'informe reconeix que Israel va perdre la guerra.

Actualitzat

"Trobem greus errors en la presa de decisions, tant políticament com militarment", ha afirmat Eliahu Winograd, el jutge retirat que ha presidit la comissió d'investigació, nomenada pel govern israelià per respondre a les crítiques que la gestió del conflicte havia provocat. La conclusió és que la guerra va ser "un gran i greu fracàs" per a Israel. Més concretament, estima que l'operació terrestre ordenada els últims dies de la guerra davant la falta de resultats dels bombardejos "no va assolir els seus objectius", que no eren altres que evitar el llançament de míssils contra territori israelià, destruir la infraestructura militar de Hezbollah i rescatar els dos soldats jueus capturats, incident que va desencadenar el conflicte.

"Israel va començar i acabar la guerra sense aconseguir una victòria clara", ha dit el president de la comissió d'investigació, que ha afegit que "una organització paramilitar va resistir a l'exèrcit més potent del Pròxim Orient durant setmanes". Aquest fet, ha dit Winograd, no pot deixar de tenir "conseqüències" per a nosaltres i els nostres enemics.

Després de rebre l'informe, els ajudants d'Olmert han declarat la seva satisfacció per les conclusions de l'informe, ja que la comissió entén que el primer ministre i el seu gabinet de seguretat van actuar de manera "raonable" quan van ordenar l'ofensiva terrestre contra Hezbollah. Segons l'informe, "tant el primer ministre com el de Defensa van actuar conforme a una valoració honesta i ferma del que, per ells, era necessari per als interessos d'Israel".

A banda del govern israelià, també Hezbollah ha valorat l'informe. Pel moviment islamista, la informació "confirma el que Hezbollah ha anat dient des de fa temps que Israel va fracassar completament en la realització dels seus objectius i que l'exèrcit israelià va patir una derrota davant de Hezbollah".

Anar al contingut