Israel

Olmert rebutja la petició d'Annan d'aixecar el bloqueig del Líban

Kofi Annan confia que Israel retirarà les seves forces del Líban un cop s'hagin desplegat les forces de l'ONU a la zona. L'afirmació l'ha fet després de la reunió a Jerusalem amb el primer ministre israelià, Ehud Olmert. Durant més d'una hora els dos líders han tractat el conflicte entre els dos països. Annan ha demanat que Israel aixequi el bloqueig marítim i aeri contra el Líban des de fa sis setmanes. Olmert ha assegurat que el bloqueig només s'aixecarà un cop desplegades les forces de l'ONU. Olmert sí que s'ha mostrat disposat a establir contactes directes amb el govern libanès per intentar trobar una solució al conflicte.

Actualitzat

Israel va imposar un bloqueig aeri i marítim sobre el Líban fa gairebé set setmanes, al començament de la guerra entre l'exèrcit israelià i Hezbollah. I no sembla que, de moment, tingui intenció d'aixecar-lo. Kofi Annan l'hi ha demanat aquest matí a Ehud Olmert en la reunió de poc més d'una hora que tots dos han mantingut a Jerusalem, però el primer ministre israelià ha respost que qualsevol mesura orientada a alleugerir el bloqueig contra el govern de Beirut depèn del "complet compliment de la resolució 1701". Aquest text del Consell de Seguretat de l'ONU insta totes dues parts a declarar un alto el foc i al desplegament de 15.000 cascos blaus, previst pel 4 de novembre.

En aquest sentit, el secretari general de les Nacions Unides s'ha compromès a fer tot el que calgui per fer possible l'aplicació completa de la resolució de l'ONU i ha expressat la seva satisfacció per la decisió dels països europeus d'enviar soldats per a les forces d'interposició de les Nacions Unides al Líban.

Olmert sí que s'ha mostrat disposat, però, a iniciar "contactes directes" entre el seu executiu i el del Líban. "El poble israelià no té un conflicte amb el govern de Beirut, per la qual cosa confio que les condicions canviïn ràpidament i s'aconsegueixi un acord positiu entre els dos països", ha assegurat.

Per la seva banda, el secretari general de l'ONU s'ha compromès a fer tot el que estigui a les seves mans per aconseguir l'alliberament dels tres soldats israelians capturats per la milícia libanesa Hezbollah i la palestina de Hamas. Annan ha explicat que ha exigit al Líban la posada en llibertat immediata i sense condicions dels soldats i s'ha mostrat convençut que el govern de Beirut té voluntat de resoldre aquesta qüestió. Annan no té cap dubte que els soldats segueixen vius.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut