Jerusalem / Washington

Olmert proposa a Bush un pla perquè l'estat palestí independent sigui realitat en qüestió de mesos

El primer ministre d'Israel, Ehud Olmert, ha viatjat a la Casa Blanca amb l'objectiu que el president nord-americà, George Bush, avali el pla de pau elaborat pel govern hebreu. Un dels principals aspectes de la proposta és la creació d'un estat palestí independent, un punt que ja es recollia en plans anteriors però que, aquesta vegada, podria ser més a prop. Segons fonts israelianes, aquest estat podria ser una realitat "en qüestió de mesos". L'entrevista entre Bush i Olmert arriba en un moment de canvi, després de la victòria dels demòcrates a les eleccions legislatives, cosa que podria fer modificar la política dels Estats Units al Pròxim Orient.

Actualitzat
Israel tem que la victòria demòcrata els acabi obligant a fer concessions als palestins. De moment, Ehud Olmert ha arribat als Estats Units amb tres respostes a les demandes de l'Autoritat Nacional Palestina, que ha posat damunt la taula en la segona reunió que ha tingut amb Bush des que va accedir al poder.

En primer lloc, Olmert està disposat a acceptar el desplegament a la franja de Gaza de la brigada Bader, que actualment és a Jordània i que reforçaria les forces d'Al-Fatah davant de les de Hamas. Això donaria més autoritat al president, Mahmud Abbas.

Segon, el primer ministre israelià també veuria amb bons ulls el subministrament de milers d'armes i municions per les forces presidencialistes.

Els presos, motiu de discòrdia

El tercer punt, i més conflictiu, és l'alliberament de presos. A diferència del seu antecessor, Ariel Sharon, Olmert està disposat a fer concessions. Hi ha, però, dues condicions. Una, que primer sigui alliberat el soldat israelià Guilad Shalid, segrestat a Gaza el 25 de juny passat. L'altra, que els presos condemnats per delictes de sang només podran sortir al carrer si han complert un mínim de 20 anys de condemna.

Ehud Olmert espera que l'aval de Washington al seu pla convenci el president palestí i, finalment, es puguin reunir els dos líders. Mahmud Abbas ha dit que només anirà a la trobada si el líder israelià fa gestos importants cap a la pau.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut