Ollanta Humala agraeix el suport del seu electorat. (Foto: Reuters)
Ollanta Humala agraeix el suport del seu electorat. (Foto: Reuters)
Lima

Ollanta Humala guanya les presidencials peruanes i es disputarà la segona volta amb Fujimori

El candidat d'esquerres Ollanta Humala ha guanyat les eleccions presidencials al Perú. Humala ha obtingut el 31,2% dels vots i haurà de disputar una segona volta. Després d'un frec a frec entre Keiko Fujimori, filla de l'expresident peruà condemnat per crims contra la humanitat i el també conservador Pedro Pablo Kuczynski, finalment serà Fujimori que es disputarà amb Humala la presidència del Perú en la segona volta.

Actualitzat
El populista Ollanta Humala, que molts comparen amb el veneçolà Hugo Chávez, ha estat el vencedor de les eleccions presidencials peruanes, però no ha obtingut prou vots per estalviar-se la segona volta. El contrincant que s'hi trobarà és la conservadora Keiko Fujimori, filla de l'expresident empresonat, que ha obtingut el 23,2% dels vots.

El també conservador Pablo Kuczynski, s'ha quedat finalment en el 19,4% dels suports. S'han confirmat, doncs, les enquestes a peu d'urna i els anomenats "recomptes ràpids", considerats força fiables en aquest país, i que ja situaven Fujimori com la candidata que disputaria a Humala la presidència.

Gairebé 20 milions de peruans estaven cridats a votar en uns dels comicis presidencials més disputats de la història recent del país.

Alta participació a les meses a l'estat espanyol


El 64% dels peruans establerts a Catalunya han votat per a les eleccions al Perú. Uns 124.000 peruans establerts a l'estat espanyol estaven cridats a fer-ho en una de les 632 meses electorals habilitades en setze ciutats espanyoles, segons dades facilitades per l'ambaixada del Perú a Espanya.

La majoria ha exercit el seu vot: a Madrid, 67.800 s'han apropat fins al recinte firal IFEMA. A Barcelona, hi havia 174 meses instal·lades al Palau Sant Jordi, i 33.800 peruans residents a Barcelona i Girona han exercit el seu vot. A Tarragona, s'han registrat 785 vots i a Lleida, 609.

Per als peruans residents al seu país d'origen, el vot és obligatori, mentre que per als que viuen a l'estranger no ho és.


Anar al contingut