Caracas

Oliver Stone troba a faltar Hugo Chávez, un any després de la seva mort

Veneçuela celebra aquest dimecres el primer aniversari de la mort del seu líder carismàtic, Hugo Chávez, enmig de protestes multitudinàries arreu del país. El seu successor, Nicolás Maduro, es veu incapaç de controlar els aldarulls. Un any després de la mort de Chávez, el famós director de cinema nord-americà Oliver Stone ha dit que troba a faltar l'expresident veneçolà, a qui ha dedicat el documental "Mi amigo Hugo".

RedaccióActualitzat

Coincidint amb el primer aniversari de la mort d'Hugo Chávez, el director de cinema nord-americà Oliver Stone estrena aquest dimecres un documental dedicat a l'expresident de Veneçuela al canal Telesur. Oliver Stone, que ha dirigit films com "Platoon", "Wall Street" o "JFK", afirma que troba a faltar Chávez i que, més enllà de la seva mort, està satisfet de la continuïtat del procés polític que va encapçalar. En una entrevista a Telesur, el cineasta destaca el carisma de l'exlíder veneçolà: "Quan entrava en una habitació se sabia que el president era allà, però en el bon sentit, no en un sentit dictatorial."

Oliver Stone va conèixer Hugo Chávez el desembre del 2007 i el va elegir com a protagonista del seu documental "South of the Border", en què explorava les polítiques i els canvis socials d'Amèrica del Sud. El director de cinema li agrada recordar que va arribar a l'expresident veneçolà a través del líder cubà, Fidel Castro.

En relació amb el documental que emet Telesur, Oliver Stone afirma que "es tracta del final d'un gran capítol", però que no sent que "estigui fent alguna cosa nova perquè el món ja ha dedicat a Hugo Chávez un gran tribut". "Les fotografies del seu funeral demostren que el poble l'estimava", apunta el cineasta, que explica que s'ha barallat sovint amb algunes persones quan parla de la democràcia a Veneçuela. "Els americans no entenen que a Veneçuela hi pugui haver més democràcia que als Estats Units", assegura Stone.

La veneració d'Oliver Stone pel chavisme no la comparteixen molts veneçolans, que commemoren el primer aniversari de la mort del líder enmig de protestes massives arreu del país. El govern continuista de Nicolás Maduro té grans problemes per controlar els incidents. Ja fa un mes que va començar aquesta onada de manifestacions, originada pels estudiants, i que ha deixat una vintena de morts i uns 300 ferits.

El país ha estat incapaç de superar la polarització entre chavistes i opositors. La presidència de Nicolás Maduro no ha pogut fer remuntar l'economia, i encara menys frenar els episodis de violència. El que passa és que l'oposició, que l'any passat va tornar a perdre les eleccions contra el delfí de Chávez, no passa tampoc pel seu millor moment. Henrique Capriles ha perdut força i credibilitat, en benefici d'un Leopoldo López que ara està empresonat, però que ha sabut liderar la veu del carrer, cansada de la falta de proveïments i de la inseguretat. Un any després, doncs, Maduro no se'n surt, i Veneçuela està desbordada per una crisi política i d'ordre públic de final incert.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut