Ofrenes a Rafael Casanova amb divisió, crides a la participació i xiulets

El president de la Generalitat i tots els consellers han fet junts l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova

Actualitzat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha tornat a dir que està "absolutament convençut i compromès que Catalunya tornarà a votar" el seu "futur col·lectiu", insistint en el missatge del discurs institucional que feia aquest dissabte. "Ho farem en funció de la força que tinguem", ha afegit.

"Avui també és un dia per poder acumular aquesta força, avançar en la resolució del conflicte amb l'Estat i deixar en mans de la ciutadania de Catalunya la decisió sobre el futur col·lectiu en un referèndum."

Ha estat just després de fer l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova envoltat de tots els membres del govern, en el primer acte d'una Diada marcada per les diferències entre els socis per la manifestació de l'ANC, prevista a la tarda i on només assistiran els consellers de Junts.

El govern complet només coincideix en l'ofrena floral i en l'acte d'Òmnium Cultural (ACN/Jordi Borràs)

Diferències que s'han manifestat quan han fet l'ofrena els partits respectius. Per part de Junts, Laura Borràs ha cridat a participar-hi: "Emplaço la ciutadania de Catalunya a mantenir-se en resistència activa davant la repressió."

"Avui és un dia de reivindicació i d'esperança i hem d'estar mobilitzats, des d'ara i fins a l'1 d'octubre", ha afegit, "quan farà 5 anys de l'acte d'autodeterminació més gran que hem viscut a Europa."

Borràs, en l'ofrena de Junts, ha cridat a participar en la manifestació de l'ANC (ACN/Jordi Borràs)

Per part d'Esquerra, Marta Vilalta ha defensat que la mobilització també ha de servir per "seguir sumant". "Ens hem de seguir enfortint i això passa per defensar la pluralitat del moviment", justament el que els republicans troben a faltar, segons ells, en la convocatòria de l'ANC.

En aquesta línia, Vilalta ha afegit: "Convé no confondre's d'adversari, que és l'estat espanyol." "Fora els retrets i a sumar amb la transversalitat."

Esquerra reivindica la "transversalitat" del moviment independentista (ACN/Jordi Borràs)


Hi ha hagut algunes escridassades

A banda dels partits del govern, també han fet l'ofrena representants dels Comuns, que per boca de Jaume Asens han reclamat que aquesta sigui l'última Diada amb exiliats; o del PSC, encapçalats per Salvador Illa, que ha apel·lat al respecte i a la "pluralitat de maneres de pensar": "Catalunya necessita un govern que deixi de barallar-se i governi."

Salvador Illa ha encapçalat l'ofrena del PSC (ACN/Jordi Borràs)

Abans, han fet l'homenatge a qui va ser conseller en cap de Barcelona durant la guerra de Successió el 1714, Rafael Casanova, els membres de la mesa del Parlament, encapçalats per Alba Vergés, vicepresidenta primera amb funcions de presidenta, després la suspensió de Laura Borràs.

En aquest moment s'han sentit algunes escridassades. Ha tornat a passar quan ERC feina la seva ofrena, coincidint amb el moment en què s'han retirat les barreres i els assistents han pogut acostar-se al monument.

Aada Colau ha encapçalat la delegació de l'Ajuntament de Barcelona (ACN/Jordi Borràs)

També hi ha passat la delegació de la Diputació de Barcelona, amb Núria Marín al capdavant; i l'Ajuntament de Barcelona, amb l'alcaldessa al capdavant. Ada Colau ha reclamat al president Pere Aragonès un "pla de xoc" contra la crisi energètica.

Com és tradició, tampoc hi han faltat Òmnium Cultural i l'ANC; així com els sindicats CCOO i UGT, i organitzacions i entitats de tots els àmbits.

 

 

ARXIVAT A:
11S
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut