Mossul

Ofensiva final contra Estat Islàmic a la ciutat iraquiana de Mossul

Està en mans dels jihadistes des de fa més de dos anys

RedaccióActualitzat

L'exèrcit iraquià ha llançat aquesta matinada una operació militar de gran envergadura per intentar recuperar la ciutat de Mossul de mans de l'Estat Islàmic. Les Nacions Unides ja han expressat la seva preocupació pel milió i mig de civils que hi ha a Mossul i el risc que l'atac acabi derivant en una nova crisi humanitària.

Mossul, al nord de l'Iraq, va ser conquerida fa dos anys per Estat Islàmic, i és la ciutat més important que controlen en aquest país. Fonts militars dels Estats Units calculen que a Mossul hi ha entre 3.500 i 5.000 combatents islamistes, tot i que altres fonts asseguren que n'hi ha fins a 7.000.

A Turquia, els rebels recuperen la simbòlica localitat de Dabiq, un dels feus d'Estat Islàmic

Aquesta missió ha començat hores després que els rebels sirians aconseguissin reconquerir la ciutat de Dabiq, un dels bastions d'Estat Islàmic, amb el suport militar de Turquia. Els jihadistes van ocupar la ciutat l'any 2014 i la consideraven com un dels símbols del califat, fins al punt que la revista que editen en anglès porta el nom de "Dabiq".  

La pèrdua de la ciutat és un cop per a la guerra propagandística d'Estat Islàmic, que vaticinava una batalla apocalíptica entre musulmans i "infidels" en aquest escenari, seguint una profecia atribuïda a Mahoma.

Mentre la guerra continua a diferents fronts de Síria, els Estats Units i els seus aliats occidentals no descarten imposar noves sancions sobre el règim sirià i els seus aliats russos, pel setge a la ciutat d'Alep.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut