París

Ofensiva diplomàtica de França per crear una gran aliança contra Estat Islàmic

Hollande es reunirà amb Barack Obama a Washington i amb Vladímir Putin a Moscou. Mentrestant, París bombardeja Raqqa per tercera nit consecutiva.

RedaccióActualitzat

En paral·lel a les investigacions policials i a la recerca dels presumptes terroristes jihadistes implicats en els atacs de divendres, França manté una forta ofensiva a dues bandes més. Per un costat, no afluixa l'ofensiva militar contra Estat Islàmic i ha bombardejat Raqqa, el feu jihadista del nord de Síria, per tercera nit consecutiva.

Per l'altre, ha intensificat l'ofensiva diplomàtica amb un clar objectiu: crear una gran aliança contra Estat Islàmic. El president François Hollande busca la col·laboració amb Rússia i els Estats Units. És per això que la setmana que ve viatjarà a aquests dos països per parlar-ne amb els seus homòlegs. Aquest dimarts, però, ha fet un pas previ trobant-se amb el secretari d'Estat nord-americà, John Kerry.

Rússia també intensifica els atacs contra Estat Islàmic

Per la seva banda, Rússia, que ja s'ha començat a coordinar amb França, també ha llançat un atac aeri massiu contra posicions d'Estat Islàmic a Raqqa, a Síria. N'havia llançat d'altres, però ara és la primera vegada que ho fa notificant-ho abans als nord-americans. L'últim atac arriba després de confirmar-se que l'explosió de l'avió rus al Sinaí egipci va ser un atemptat dels jihadistes.

La UE activa la clàusula de solidaritat


A banda del suport de Washington i Moscou, París també ha buscat el dels seus aliats europeus. En aquest sentit, ha aconseguit que la Unió Europea activi, per primer cop, l'anomenada clàusula de defensa col·lectiva. Es tracta d'un article del tractat europeu que estipula que, si un estat membre és atacat, la resta de socis l'hauran d'ajudar i assistir amb tots els mitjans al seu abast. Hi van donar el vistiplau ahir els ministres de Defensa dels Vint-i-vuit.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut