Nou enfrontament al Congrés entre Pedro Sánchez i Pablo Casado (EFE)
Nou enfrontament al Congrés entre Pedro Sánchez i Pablo Casado (EFE)
Madrid

Ofensiva del PP i Cs contra l'estratègia del PSOE perquè s'aprovin els pressupostos

Casado i Rivera consideren que és un frau, però Sánchez diu que s'ha actuat de manera legal

RedaccióActualitzat

Ciutadans i el PP exigeixen al PSOE que retiri l'esmena a una norma de violència de gènere que, de retruc, modifica la llei d'estabilitat pressupostària per evitar el veto del Senat. I amenacen d'utilitzar totes les vies possibles per aturar-ho. El govern espanyol defensa que és un recurs parlamentari legal. Tot plegat ha encès els ànims en la sessió de control al Congrés dels Diputats.

El líder dels populars, Pablo Casado, ha acusat el president del govern espanyol d'autoritari i d'haver comès un frau de llei. Casado li ha dit que La Moncloa li va gran i li ha exigit que convoqui eleccions al més aviat possible:

"Això és autoritarisme perquè hi hem vist un frau de llei. Hem vist com vostès volen emmordassar el Senat i ho fan, a més, a través de la llei contra la violència de gènere. Demanarem empara d'acord amb l'article 31 d'aquesta cambra, amb sis sentències del Constitucional. No permetrem el que vostè a Xile no defensa, que és que, igual que a Veneçuela, quan no els agrada una cambra per les seves majories, o la dupliquen o la tanquen"

Sánchez assegura que només han desbloquejat la reforma d'una llei que ha qualificat d'antiquada:

"El grup parlamentari socialista i aquest govern el que volen és modificar una llei anacrònica en el nostre sistema polític que és la llei d'estabilitat pressupostària, que confereix un poder de veto al Senat que no té cap altra llei (···). L'únic que està fent [Pablo Casasdo] és oposició al govern encara que tingui el risc de fer-se oposició a vostè mateix, perquè moltes de les coses que va fer vostè en aquesta cambra, vostè les defensava fa 100 dies en sentit contrari com a portaveu del Partit Popular"

 

 

Rivera: "El senyor Sánchez no té escrúpols"

Fora de l'hemicicle, la drecera que els socialistes volen utilitzar per aprovar els comptes ha estat la qüestió més comentada per la resta de les forces polítiques.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha carregat amb contundència contra Sánchez dient que es tracta d'una persona sense escrúpols:

"És un altre frau. El frau en aquest cas de llei, l'atropellament, l'escàndol que ahir vam conèixer. El senyor Sánchez no té escrúpols. És capaç de posar una esmena, per la porta del darrere, inconstitucional. Ni més ni menys que una llei de violència masclista (···). Li demanem al PSOE que, si li queda una mica de dignitat, retiri l'esmena fraudulenta, que no es poden cometre fraus de llei per seguir un quart d'hora més a La Moncloa. Que l'helicòpter, l'avió, els mobles de La Moncloa no són més importants que respectar les cambres legislatives d'aquest país (···). Si al senyor Sánchez no li agrada el que van escollir els espanyols al Senat i el que van escollir els espanyols al Congrés, que convoqui eleccions"

Des del PDeCAT, el seu portaveu, Carles Campuzano, ha recordat als passadissos del Congrés que, si el PP i Cs no bloquegessin el que demana la cambra, que és una tramitació per urgència de la reforma, no hi hauria problema, però el seu "abús" de la majoria a la mesa "obliga a buscar aquestes dreceres".

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha celebrat que el govern espanyol hagi encarat la "capacitat il·legítima" del PP de vetar els pressupostos al Senat. Iglesias ha explicat que aquesta era una exigència del seu grup parlamentari i una condició per avançar en un acord de pressupostos. En aquest sentit, s'ha mostrat satisfet que s'hagi complert la seva "exigència" i ha defensat que és "legítim" utilitzar el reglament parlamentari per acabar amb el que considera una "anomalia democràtica" que suposa que el Senat pugui frenar les decisions del Congrés, que representa la sobirania popular.

ARXIVAT A:
Pedro SánchezAlbert RiveraPablo IglesiasPablo CasadoPSOEPDeCATUnides PodemCs
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut