Madrid

Obren un expedient informatiu a les petroleres per abaixar preus els dilluns i apujar-los la resta de dies

La Comissió Nacional de l'Energia estira les orelles a les companyies per l'anomenat "efecte dilluns", és a dir, abaixar preus el dia que es prenen les mostres oficials per als butlletins estadístics de la Unió Europea.

RedaccióActualitzat
Estirada d'orelles a les companyies petroleres a l'estat espanyol. Per primera vegada, la Comissió Nacional de l'Energia (CNE) obre un expedient informatiu a aquestes empreses per la manera de jugar amb els preus dels carburants. Les companyies abaixen els preus els dilluns, quan la Unió Europea els pren com a referència, i els apugen la resta de la setmana.

S'ha detectat d'una forma reiterada que els dilluns els preus de la gasolina i el dièsel baixen al voltant d'un 2% i tornen a pujar els dimarts i augmenten progressivament fins al cap de setmana, quan omplir el dipòsit és més car, sobretot els divendres i els dissabtes. Segons l'OCU, l'Organització de Consumidors i Usuaris, aquesta pràctica s'intensifica amb el pas del temps.

La Comissió Nacional de l'Energia conclou que aquesta modificació de preus no respon a qüestions de demanda i que s'enganya la Comissió Europea, ja que es mostren els preus més baixos del que són en realitat.

Un dels objectius de l'obertura de l'expedient és identificar qui abaixa els preus els dilluns per tornar-los a apujar la resta de dies.

Un mercat tancat

Les sospites comencen quan la mateixa CNE detecta el 2012 que, mentre que es produeix una caiguda del consum de carburants, el preu de la gasolina i el dièsel no para de pujar.

Al seu informe del 2012, la Comissió ja afirmava que el negoci de les companyies petroleres a Espanya forma part d'un mercat amb poca competència i poca transparència, en què les empreses tenen marges de beneficis més grans que a la majoria de països europeus.

Les companyies petroleres es defensen dient que les conclusions de la Comissió Nacional de l'Energia són errònies, ja que les fonts utilitzades, com el Butlletí Petroler de la Unió Europea, no són vàlides.

Un precedent

Fins ara, el control, les investigacions i els expedients que la Comissió Nacional de l'Energia obria a les petroleres feien referència a l'incompliment de l'obligació de comunicar els preus al Ministeri. Ara, per primera vegada, la Comissió Nacional de l'Energia ha obert un expedient a les petroleres per la seva gestió dels preus dels carburants.

L'expedient obert és només informatiu. Per alguns, és vist com una tímida advertència, però, per altres, és vist com el pas previ a un expedient sancionador per trencar l'anomenat "efecte dilluns", quan omplir el dipòsit és sempre més barat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut