L'antic directiu d'Airbnb a Espanya i Portugal, que més tard va assumir el càrrec de director regional de l'Amèrica Llatina
Barcelona

L'Ajuntament multa Airbnb amb 600.000 euros per llogar pisos sense llicència

El consistori barceloní obre un expedient a un alt càrrec de la plataforma que rellogava il·legalment un pis

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Barcelona ha obert un expedient a un alt directiu d'Airbnb per llogar a turistes el pis on ell vivia també de lloguer. L'inquilí hauria rellogat el seu pis com a mínim durant dos anys, ja que portava des del 2014 vivint fora. Qui el rellogava als turistes era un antic directiu d'Airbnb a Espanya i Portugal, que més tard va assumir el càrrec de director regional de l'Amèrica Llatina. Durant aquest temps, l'administrador de finques havia rebut queixes pel soroll i el moviment que hi havia al pis.

Aquesta setmana l'Ajuntament de Barcelona formalitzarà una multa contra Airbnb per reincidència, i amenaça amb una nova sanció de 600.000 euros més per l'incompliment reiterat de la llei de regulació de pisos turístics, ja que estan anunciant entre 6.000 i 8.000 pisos il·legals a la seva web.

La regidora d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, ha dit en roda de premsa que creuen que Airbnb està facilitant l'activitat de xarxes organitzades de relloguer de pisos:

"El que sospitem és que dona cobertura a possibles xarxes que puguin tenir aquesta funció concreta. Dona cobertura en el sentit que són una plataforma en la que permeten, sense cap tipus de filtre, publicitar qualsevol activitat turística de la ciutat."

L'Ajuntament va detectar al setembre que aquest pis s'estava llogant a través d'Airbnb sense tenir llicència turística, i li va obrir un expedient sancionador a la propietària. Aquesta, a través del seu advocat, va poder demostrar que tenia el pis llogat des del 2013.

 

 

Ara l'Ajuntament s'està intentant posar en contacte amb el directiu d'Airbnb per notificar-li l'obertura de l'expedient. Janet Sanz ha considerat que aquest cas és injustificable:

"Creiem que aquest és un dels elements que demostra que aquesta plataforma creu que pot actuar amb total impunitat a la nostra ciutat. Han traspassat tots els límits possibles, i ens sembla una estafa absoluta a la ciutat. Perquè mentre hi ha una legislació vigent, mentre qualsevol veí o veïna de la ciutat ha de complir-la estrictament, hi ha qui es pensa que està per sobre d'aquesta legislació i que pot fer el que li doni la gana a la nostra ciutat."

♦ Una propietària ocupa el seu propi pis per impedir que l'inquilí el rellogui a Airbnb

Airbnb recorrerà la multa

La plataforma de lloguer ha respost a l'ajuntament de Barcelona amb un comunicat en el que diuen que recorreran aquesta multa, qualifiquen les afirmacions de Janet Sanz de "falses" i asseguren que el directiu denunciat ja no treballa per a ells.

En to victimista, el comunicat d'Airbnb afirma que han treballat "incansablement" per aconseguir un acord amb l'ajuntament que "diferenciï entre els barcelonins de classe mitjana que comparteixen les seves cases i els operadors professionals que s'hi dediquen com a negoci".

Afirmen també que "van posar ofertes fermes i generoses sobre la taula", però que l'ajuntament les va rebutjar i "ha escollit el conflicte." També contraposen l'actitud del govern municipal amb els de les "ciutats progressistes" d'arreu del món en les que tenen activitat.

♦ Febrer 2017 - L'Ajuntament de Barcelona considera una "presa de pèl" el nou pla d'Airbnb

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut