Barcelona

Obre la primera residència pública per a menors amb trastorns mentals greus

El monestir de Santa Maria de Valldonzella de Barcelona acull el projecte, que està liderat per l'Hospital Sant Joan de Déu

Actualitzat

El monestir de Santa Maria de Valldonzella de Barcelona acull la primera unitat terapèutica, educativa i residencial per a menors amb trastorns mentals greus. És pionera a tot Espanya.

Es diu "Acompanya'm" i consta de 30 places repartides en 5 apartaments. Els nois i noies conviuen en grups de 5 o 6 a cadascuna de les llars. Segons Montse Dolz, cap de salut mental de l'Hospital Sant Joan de Déu, es vol trencar el concepte de centre d'internament.

"Que puguin viure en una llar on puguin recuperar hàbits que potser no han tingut mai o que els han perdut. Que puguin viure en grupets petits on tot serà molt més senzill perquè són nanos amb moltes necessitats de regulació, de conducta, d'estar amb l'altra. Per tant, han de reaprendre a estar amb l'altre amb un grup petit, que sembli una mica casa seva."

Els apartaments estan preparats per acollir els nois i noies, sempre amb un terapeuta. Uns quants podran fer classe aquí mateix. Uns altres podran sortir a fora, cap a escoles de l'exterior. Tot plegat, per reintegrar-se al més aviat possible al seu entorn.

"El dia a dia és aquesta construcció delicada, aquesta filigrana artesanal de reconstruir una vida i una salut mental que ha quedat truncada moltes vegades per motius d'origen biològic, psicològic i social."

De les 30 places, 25 són per a menors tutelats per la DGAIA, la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, i les altres 5 per a derivats des d'altres centres de la xarxa de salut pública.

La unitat depèn dels departaments de Salut i Treball i Afers Socials amb la col·laboració d'Ensenyament. La gestió la fa l'hospital Sant Joan de Déu, a qui les monges del monestir han cedit l'espai, a peus del Tibidabo, per instal·lar-hi la unitat.

Un 4,7% dels menors de 18 anys catalans han estat atesos en algun centre de salut mental infantil i juvenil, aproximadament 65.200 infants. Un de cada 8 té un trastorn mental greu.

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
MenorsSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut