Moscou

Obama vol una Rússia "forta, pacífica i pròspera"

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha fet un dels seus actes més importants a Rússia. En un discurs a l'escola d'economia de Moscou sobre les relacions bilaterals entre Rússia i els Estats Units, el president nord-americà ha dit que el seu país vol una Rússia forta, pacífica i pròspera, i ha parlat novament del seu compromís amb la no-proliferació d'armes nuclears. Obama ha esmorzat amb el primer ministre rus, Vladímir Putin.

Actualitzat
El president dels Estats Units, Barack Obama, ha fet un retrat de les relacions actuals entre Washington i Moscou. Després de ser rivals durant la guerra freda, Obama ha dit que els dos països han de treballar ara units en un món on els perills vénen d'altres parts del món. Els desafiaments actuals, són, ha dit, la seguretat contra l'extremisme global i l'accés als mercats, i aquests reptes "demanen una aliança global". "Aquesta aliança -ha afegit- serà més poderosa si Rússia ocupa el lloc que li correspon com a gran potència". La Rússia del present i del futur ha de ser "forta, pacífica i pròspera".

El president nord-americà ha insistit en la necessitat del full de ruta subscrit ahir mateix amb el president rus, Dmitri Medvédev, per reduir l'armament nuclear. En aquest sentit, també ha assenyalat que han d'estar units per fer que els altres països compleixin els seus compromisos i ni Rússia ni els Estats Units trauran profit d'una carrera d'armament a l'Àsia o al Pròxim Orient. Si desapareix l'amenaça del programa nuclear i de míssils balístics iranià, ha afegit, desapareixerà la raó per tenir un sistema de defensa de míssils a Europa.

Putin s'ha mostrat esperançat amb Obama, a qui ha dit que "al seu nom vinculem les esperances per al desenvolupament de les relacions entre Rússia i els Estats Units". El primer ministre rus ha admès que les relacions entre tots dos països han passat "ratxes" bones i temps "més grisos", però creu que és el moment de reforçar la bona entesa.

Obama, que fa uns dies va dir de Putin que mantenia "un peu en el passat i un altre en el futur", s'ha desfet aquest dimarts en elogis i ha lloat l'"extraordinària feina" que va fer mentre era president i també la que fa ara com a primer ministre. El líder nord-americà s'ha mostrat convençut, abans d'entrar a la reunió, que n'esperava una "conversa molt interessant".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut