Ciutat de Mèxic

Obama promet mesures dràstiques per lluitar contra el narcotràfic i el tràfic d'armes a Mèxic

Barack Obama s'ha compromès a enfortir la lluita contra el narcotràfic amb Mèxic i també s'ha mostrat disposat a dialogar amb Cuba. Ho ha fet en la visita curta però intensa que ha realitzat aquest dijous a Mèxic. El president nord-americà i el seu homòleg mexicà han segellat la nova etapa que s'obre en les relacions amb Mèxic. Els dos mandataris han posat fil a l'agulla en qüestions clau com el narcotràfic, la immigració i el comerç.

Actualitzat
El president nord-americà ha fet seva la lluita contra els càrtels de la droga, responsables majoritaris dels elevadíssims índexs de violència que hi ha al país, amb 10.000 morts només els últims 2 anys. Morts causades per armes exportades, en un 90%, dels Estats Units.

Barack Obama ha reconegut que "nosaltres també tenim responsabilitats" i ha apostat per prendre mesures dràstiques contra el consum de droga als nostres pobles i ciutats, i hem d'aturar el flux d'armes i diners cap al sud. Obama ha insistit en el seu compromís " per treballar al costat de Mèxic per assegurar que acabarem amb aquesta xacra que assota els dos costats de la frontera."

Diàleg amb Cuba

El president mexicà, Felipe Calderón, també ha recordat al president nord-americà la seva responsabilitat amb Cuba. Calderón ha afirmat que "l'embargament a Cuba ja hi era abans que el president Obama i jo nasquéssim, tot i així, les coses no han canviat molt a Cuba" i ha insistit que cal plantejar-se "si ha estat una estratègia poc útil perquè les coses comencin a canviar".

Obama ha assegurat que l'aixecament de les restriccions de viatge a Cuba i l'enviament de remeses és un esforç per aconseguir un "canvi de relació amb l'illa". El president creu que els Estats Units han fet "un primer pas" i espera "algun gest" del govern de Raúl Castro que generi "canvis" en el règim, com l'alliberament de presos polítics o l'ampliació de llibertats.
Anar al contingut