Washington

Obama pressiona Merkel i Tsipras perquè Grècia es mantingui a la zona euro

Hillary Clinton també ha urgit els socis europeus a arribar a un acord amb Atenes

Actualitzat

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha analitzat aquest dimarts la situació grega en converses telefòniques per separat amb el primer ministre grec, Alexis Tsipras, i la cancellera alemanya, Angela Merkel. El portaveu de la Casa Blanca, Josh Earnest, ha explicat que Obama "ha començat el dia" parlant amb Merkel i, seguidament, ho ha fet amb Tsipras.

"Totes les parts reconeixen que hi ha un interès mutu i col·lectiu que Grècia continuï a la zona euro, però l'única manera és que totes les parts acordin un paquet que posi a Grècia en el camí cap a la sostenibilitat" financera, ha indicat Earnest sobre la posició de l'administració dels EUA en aquesta crisi.

Segons fonts governamentals gregues, Tsipras ha explicat a Obama la proposta que Grècia presentarà als creditors aquest dimecres i el president nord-americà li ha traslladat el desig dels Estats Units que les negociacions amb la Comissió Europea, el BCE i l'FMI acabin amb èxit.

Posteriorment, Obama també ha abordat la situació grega amb el seu homòleg francès, François Hollande, i tots dos han coincidit en la necessitat de "trobar un camí que permeti el retorn a les reformes i al creixement" del país hel·lè.

També des de l'altra banda de l'Atlàntic, ha arriba el suport explícit de Hillary Clinton a Grècia. L'antiga secretària d'Estat d'Obama i candidata demòcrata a la presidència dels Estats Units ha trencat una llança a favor d'Atenes i ha urgit els socis europeus a arribar a un acord amb Atenes. 

"El que està passant a Grècia és una tragèdia. El seu PIB ha caigut al voltant d'un 25%, tenen un atur juvenil que supera el 50%, la gent està patint, els pensionistes estan preocupats per si podran accedir al menjar. Així que crec que cal que s'arribi a un acord amb Grècia i urgeixo els europeus a fer tot el possible per assolir-lo", ha dit.

Preocupació geopolítica dels EUA per Grècia

En les últimes setmanes, als Estats Units hi ha una preocupació creixent per la crisi grega. Darrere de les pressions d'Obama perquè Grècia i la resta de països de l'eurozona arribin a un acord hi ha la importància geopolítica del país hel·lè i l'aproximació d'Atenes cap a països com Rússia o la Xina.

Tant Obama com el seu secretari del Tresor, Jack Lew, han instat repetidament a arribar a un acord que inclogui reformes estructurals per part d'Atenes i la discussió sobre un alleujament del deute grec.

Al fons, hi ha el pes geopolític de Grècia, membre de l'OTAN considerat essencial per a l'estabilitat dels Balcans, a tocar del Pròxim Orient i porta d'entrada d'immigrants. Des de la seva arribada al poder a començaments d'any, Tsipras ha marcat distàncies amb els socis europeus i ha deixat caure que podria buscar assistència financera en altres places, com ara Pequín o Moscou, on ha viatjat en diverses ocasions.

L'últim que vol Washington és Grècia allunyant-se d'Europa i apropant-se a Rússia, en un moment de tensions renovades entre la Casa Blanca i el Kremlin per la crisi d'Ucraïna.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut