Chicago

Obama presenta el seu equip de política exterior, encapçalat per Hillary Clinton

El president electe dels Estats Units, Barack Obama, ha presentat aquest dilluns el seu equip de política exterior i seguretat, encapçalat per Hillary Clinton. L'exprimera dama i antiga rival d'Obama a les primàries demòcrates ha estat nomenada secretària d'Estat, és a dir, la màxima representant diplomàtica dels Estats Units. Obama també ha fet oficial la continuïtat del republicà Robert Gates al capdavant del Departament de Defensa i el nomenament de James Jones com a conseller de Seguretat. El president electe ha optat, una cop més, per l'experiència de la "vella guàrdia" de la política nord-americana a les noves cares.

Actualitzat
Barack Obama ha anunciat que Hillary Clinton és la nova secretària d'Estat. La seva missió serà "renovar la diplomàcia dels Estats Units". "L'he coneguda com a amiga, col·lega, assessora i dura oponent a les eleccions primàries". Com a secretària d'Estat tindrà "la meva completa confiança", ha assegurat el president electe.

Segons informa el diari "The New York Times", la decisió és fruit d'un acord entre Obama i l'expresident Bill Clinton. Sembla que Bill Clinton ha acceptat finalment fer públics els noms de les més de 200.000 persones que han contribuït econòmicament a la seva fundació per no entrar en un conflicte d'interessos amb el nou càrrec de la seva dona.

Hillary Clinton, considerada moderada en matèria de Defensa, compta amb el respecte del Pentàgon. A més, va ser membre del Comitè de Serveis Armats del Senat i va establir bones relacions amb els alts militars.

A banda de l'exprimera dama, l'equip de política exterior i de seguretat nacional d'Obama es complementa amb el republicà Robert Gates, que continuarà com a secretari d'Estat de Defensa almenys un any. I també James Jones, com a conseller de Seguretat.

Robert Gates vol enviar més tropes a l'Afganistan i tancar la presó de Guantánamo, com Obama. Les diferències sorgeixen pel que fa a la qüestió de l'Iraq. El president electe advoca per la retirada de les tropes en un termini de setze mesos mentre que el titular de Defensa no hi vol establir límits.

Per la seva banda, el general retirat James Jones va començar al Vietnam la seva carrera militar, que l'ha portat a dirigir la Infanteria de Marina i el Comandament Suprem de l'OTAN.

El nou secretari de Justícia serà l'advocat Eric Holder. "Protegirà la gent, mantindrà la confiança del públic i respectarà la Constitució", ha dit Obama sobre el seu escollit.

La fins ara governadora d'Arizona, Janet Napolitano, es convertirà en la secretària de Seguretat Nacional. Susan Rice, una de les principals assessores polítiques del president electe, és el nom triat per ocupar l'Ambaixada dels Estats Units a l'ONU.

Sobre aquests nomenaments, Barack Obama ha explicat que els Estats Units "han d'iniciar una nova estratègia que utilitzi, equilibri i integri amb habilitat tots els elements del poder nord-americà: la nostra diplomàcia i el nostre exèrcit; els nostres serveis d'intel·ligència i les forces de seguretat; la nostra economia i el poder del nostre exemple moral".

El president electe ha optat, una cop més, per l'experiència de la "vella guàrdia" de la política nord-americana a les noves cares. El nou equip de política exterior serà especialment rellevant en un moment en què la imatge dels Estats Units a l'exterior està molt malmesa i té diversos fronts oberts arreu, especialment a l'Afganistan i a l'Iraq. Tots aquests càrrecs han de ser ratificats pel Senat, on els demòcrates tenen majoria.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut