Washington

Obama podria anul·lar decrets de Bush sobre cèl·lules mare i extraccions petrolíferes

El president electe dels Estats Units, Barack Obama, podria començar el seu mandat anul·lant dues ordres executives de Bush, referents a la prohibició d'investigar amb cèl·lules mare i a la perforació petrolífera sense restriccions. Ho ha assegurat un dels seus assessors, que ha afegit que malgrat que Obama no serà president oficialment fins al 20 de gener, ja està revisant algunes decisions del president sortint.

Actualitzat
El responsable de l'equip de transició demòcrata, John Podesta, ha assegurat, en un canal de televisió dels Estats Units, que Barack Obama ja s'està mirant amb lupa algunes de les decisions que ha pres George W. Bush durant el seu mandat. Segons Podesta, Obama vol actuar des del començament i podria fer servir les seves atribucions executives per anul·lar algunes de les polítiques del president sortint.

"Hi ha moltes coses que el president pot portar a terme fent servir la seva autoritat executiva sense esperar el Congrés, i crec que veurem el president fer-ho", ha assegurat. En concret, Obama podria actuar en qüestions referents a la investigació amb cèl·lules mare. L'equip demòcrata no està d'acord amb l'administració Bush en aquesta qüestió, ja que considera que "ha actuat de manera agressiva per fer coses que probablement no responen a l'interès del país".

Una altra decisió sobre la qual Obama podria fer marxa enrere és la possibilitat de fer extraccions de gas i petroli sense restriccions. I és que Bush, a més de vetar un projecte per facilitar la investigació amb cèl·lules mare, va autoritzar la perforació d'unes 145.000 hectàrees a l'estat de Utah per extreure gas i petroli, mesura a la qual s'oposaven els ecologistes.

Podesta també ha assegurat que la crisi econòmica no impedirà al nou president nord-americà complir el seu compromís de millorar els serveis de salut, la política energètica i l'educació.
Anar al contingut