Nova York

Obama ordena revisar les mesures de seguretat dels aeroports arran de l'atemptat frustrat

L'atemptat frustrat de divendres en un avió que estava a punt d'aterrar a Detroit ha posat en evidència els forats d'un pla de seguretat suposadament fiable. Per això, el president dels EUA, Barack Obama, ha ordenat revisar tots els protocols vigents de seguretat aèria, ja que el presumpte terrorista no va tenir cap problema per volar i introduir a l'aparell el material explosiu. Umar Farouk Abdulmutallab, de 23 anys, ha estat traslladat a una presó federal després de rebre l'alta de l'hospital, on es recuperava de les cremades que es va fer en intentar activar l'artefacte. Les autoritats nord-americanes investiguen la relació del suposat autor dels fets amb Al-Qaeda i descarten que l'atac fallit formi part d'un complot a gran escala. Avui es farà la primera audiència, en un jutjat federal de Detroit, però no s'espera que hi hagi de comparèixer.

Actualitzat
El govern nord-americà reforçarà els controls de seguretat per impedir incidents com l'atemptat fallit del dia de Nadal i perquè es pugui identificar els terroristes potencials. El president dels Estats Units, Barack Obama, ha ordenat revisar els procediments arran del cas.

Mentre els investigadors busquen lligams del detingut amb Al-Qaeda, ja que ell afirma que complia ordres de la xarxa terrorista, aquest dilluns començarà el procés judicial.

Les autoritats han admès errades en el traspàs de la informació, que van permetre que pugés a un aparell sense cap prevenció, tot i les alertes de la seva família. El nigerià detingut, Umar Faruk Abdulmutalab, ha sortit de l'hospital on l'atenien de les cremades per anar a la presó.

Tot apunta a Al-Qaeda

Els responsables de la investigació de l'atemptat frustrat contra l'Airbus 330 de la companyia Northwest operat per Delta Airlines creuen que Al-Qaeda va proporcionar informació detallada a Abdulmutallab, així com l'entrenament necessari per atemptar contra l'avió.
 
Les autoritats federals no descarten que el clergue de nacionalitat iemenita i nord-americana Anwar Awlaki pogués haver exercit de contacte entre el jove estudiant i el grup terrorista. Awlaki és el religiós que presumeix d'haver influenciat el psiquiatra de l'exèrcit nord-americà que va perpetrar una massacre a la base militar de Fort Hood el mes de novembre passat que es va cobrar la vida de 13 persones.

En algun moment del seu entrenament, segons la investigació, Abdulmutallab es va trobar amb un ciutadà saudita que va descriure com un expert en bombes d'Al-Qaeda. L'organització no li va permetre abandonar el Iemen sota cap circumstància fins que no hagués completat totes les fases de la seva preparació.

L'artefacte, segons va confessar el mateix Abdulmutallab, consistia en un paquet de pólvora d'uns quatre centímetres i una xeringa amb líquid. Tots dos eren cosits a la seva roba interior, al voltant dels seus testicles, per evitar que se li notés arribat el moment d'un possible escorcoll. La combinació del líquid amb la pólvora va crear una espècie de "bomba encegadora", que va ser finalment extingida pels passatgers i la tripulació de l'avió.

La secretària de Seguretat Interior, Janet Napolitano, ha apuntat que l'incident del vol 253 no sembla formar part d'una trama més gran. "Ara mateix no tenim clar que sigui part de res més important. Però és clar que la investigació continua i hem constituït més controls, així com les anomenades 'mesures de contenció' en els aeroports", ha declarat Napolitano als mitjans. Napolitano també ha eximit de tota responsabilitat les autoritats aeroportuàries d'Amsterdam, des d'on va embarcar Abdulmutallab.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut