Imatge d'arxiu d'un Obama amb posat pensatiu. (Foto: Reuters)
Obama no vol renunciar a la reforma sanitària, principal escull per a l'entesa entre demòcrates i republicans. (Foto: Reuters)
Sant Petersburg

Obama no aconseguiex cap suport significatiu a la cimera del G-20 per atacar Síria

La cimera del G-20 a Sant Petersburg ha girat l'esquena als plans d'Obama per atacar Síria. Tot i això, el president dels EUA diu que segueix convençut de la necessitat de llançar un atac militar contra Síria i que el pròxim dimarts 10 de setembre adreçarà un missatge al poble nord-americà. Obama, que ha reconegut que va ser elegit "per acabar guerres i no per començar-les", ha dit que la innacció del Consell de Seguretat no es motiu per creuar-se de braços.

Actualitzat
La cimera del G-20 a Sant Petersburg ha girat l'esquena als plans d'Obama per atacar Síria. Ha posat de manifest la incapacitat dels líders europeus per consensuar una posició comuna així com l'allunyament insalvable entre Rússia i els Estats Units. El president rus, Vladímir Putin, ni s'ha molestat a ser diplomàtic i ha dit sense embuts que Rússia ajudarà Síria en cas d'un atac militar exterior. I ha afegit que només 5 dels països membres del G-20 -França, el Canadà, Turquia, l'Aràbia Saudita i el Regne Unit- han donat suport explícit a l'acció "limitada" contra Síria. Ràpidament, la Casa Blanca ha replicat elevant la xifra a 11 països que "condemnen" l'ús d'armes químiques.

Tot i això, Obama diu que segueix convençut de la necessitat de llançar un atac militar contra Síria i que el pròxim dimarts 10 de setembre adreçarà un missatge al poble nord-americà. Segons el president dels Estats Units "hi ha d'haver una resposta ferma i ha d'haver mesures serioses" per castigar el règim de Baixar al-Assad , ja que les armes químiques són un perill per a tota la regió. " Seguim pensant que el règim d'Al-Assad ha fet servir aquestes armes , i és una tragèdia . També és una amenaça per als països veïns i per a tot l'Orient Mitjà perquè poden caure en mans de grups insurgents".

El president dels EUA ha dit que continuarà en els pròxims dies tractant de buscar suports per a una intervenció armada, tot i que ha reconegut que la majoria dels seus col·legues volen un aval del Consell de Seguretat de l'ONU ja que pensen que és inacceptable un atac sense aquest beneplàcit. Contràriament, creu que aquest principi no es pot aplicar en aquest cas, donada la inacció del Consell. Obama, que ha reconegut que va ser elegit "per acabar guerres i no per començar-les",  no ha volgut respondre directament a la pregunta de si ordenarà un atac en el cas que el Congrés dels EUA no doni el seu vistiplau.

Pel que fa a la posició d'Espanya, Mariano Rajoy ha dit que el seu govern advoca per una "solució política i negociada" al conflicte però ha aclarit que en tot cas esperarà a conèixer el resultat de la investigació de l'ONU sobre el presumpte atac amb armes químiques prop de Damasc abans de prendre una decisió sobre si cal intervenir.

En la roda de premsa al final de la cimera del G-20 a Sant Petersburg, Rajoy ha assegurat que "aquests crims no poden quedar impunes" i "la comunitat internacional ha de donar una resposta i ferma". En opinió del president del govern, "és important" que la investigació d'experts en armament químic sobre el presumpte atac conclogui i també que el Consell de Seguretat de l'ONU " assumeixi les seves responsabilitats d'acord amb la legislació internacional".

Rajoy ha explicat que ell i altres mandataris han reclamat que la investigació de l'ONU conclogui "amb la major celeritat possible, perquè no es tracta d'estar demorant 'sine die' els resultats" i que aquests siguin comunicats als països membres de l'ONU. A partir d'aquí, ja ho veurem". 

 
Anar al contingut