Hangzhou

Obama i Putin prioritzen la continuïtat de les negociacions sobre l'alto el foc a Síria

A la cimera del G-20 a la Xina, els dos mandataris insten a les seves delegacions a intentar trobar una sortida per enviar ajuda humanitària al territori sirià

RedaccióActualitzat

Rússia i els Estats Units no s'han posat d'acord de moment per un alto el foc a Síria, unes negociacions que s'han fet paral·lelament a la cimera del G-20, que es fa a la Xina. Aquesta qüestió, juntament amb el Brexit del Regne Unit, han estat els temes que més han centrat les reunions bilaterals de la cimera. A la reunió d'aquest matí, Obama i Putin han instat a les seves delegacions que continuïn les converses per intentar arribar a un alto el foc que permeti augmentar l'enviament d'ajuda humanitària.

Però a les converses preliminars entre el secretari d'estat rus, Serguei Lavrov, i el nord-americà, John Kerry, no han arribat enlloc. Kerry ja havia avisat que tot i que han avançat força, encara hi ha algunes divergències importants.

Segons sembla, els Estats Units reclamen un alto el foc nacional entre l'exèrcit de Bashar al-Assad i els rebels, i no un altre "cessament d'hostilitats" a curt termini en alguns punts concrets del país.

A les últimes hores hi ha hagut diversos atemptats suïcides a Síria que han deixat una cinquantena de morts i desenes de ferits. L'autoanomenat Estat Islàmic s'ha responsabilitzat d'algunes de les accions.


Xi Jinping fa una crida a evitar el proteccionisme per estimular l'economia en la cimera del G-20

Els líders del G-20, reunits a la ciutat xinesa de Hangzhou, han acordat reforçar la cooperació mútua com a forma d'estimular el creixement econòmic.

 

L'amfitrió, el president xinès Xi Jinping, ha obert la reunió parlant d'economia:

"L'economia mundial fa front a múltiples reptes, com la inadequada demanda, la inestabilitat dels mercats financers i el lent creixement en el comerç internacional i la inversió."

És un objectiu compartit per tots els membres del G-20, però no hi ha precisament acord en com fer-lo realitat.

Xi Jinping ha insistit en la posició xinesa: les polítiques monetàries i fiscals no són suficients i calen reformes estructurals i evitar el proteccionisme.

"El G-20 són les economies més grans del món. Els membre del G-20 haurien de complir la promesa de no aplicar cap nova mesura proteccionista i haurien d'enfortir la seva coordinació i cooperació en polítiques d'inversió, amb l'objectiu de promoure el creixement del comerç internacional amb accions pràctiques."

La Xina vol posar la tecnologia al servei de rebaixar barreres i superar així el nou proteccionisme que veu a Europa i els Estats Units. Però precisament és Europa qui acusa la Xina de practicar un proteccionisme subtil creant un clima cada cop més hostil a les empreses estrangeres.

Primera trobada Obama-May

Hores abans que comencés oficialment la cimera del G-20, els diversos líders mundials han fet reunions bilaterals.

Una de les més esperades ha estat la primera trobada de Barack Obama amb la flamant primera ministra britànica, Theresa May. La mandatària del Regne Unit ha reafirmat el seu compromís amb el Brexit. Tot i això, ha pronosticat que els britànics passaran moments difícils arran de la decisió d'abandonar la Unió Europea.

Obama també s'ha reunit amb el seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan. El president nord-americà ha refermat la cooperació dels Estats Units amb Turquia per acabar amb Estat Islàmic. També s'ha compromès a col·laborar amb la justícia turca en la detenció de tots els implicats en el cop d'estat del 15 de juliol.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut