Lima

Obama i Putin parlen breument sobre Ucraïna i Síria durant la cimera del Perú

L'oposició de Donald Trump als tractats de lliure comerç està fent saltar pels aires tots els acords que estaven negociant els Estats Units

RedaccióActualitzat

El president rus, Vladímir Putin, i el seu homòleg nord-americà, Barack Obama, s'han reunit breument aquest diumenge a Lima al marge de la cimera de l'APEC, segons ha anunciat el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov:

"S'han saludat al començament de la reunió i han parlat breument."

Peskov no ha donat més detalls de la breu trobada.

Però, segons la Casa Blanca, en aquesta conversa informal els dos líders han dialogat sobre Ucraïna i Síria. En la conversa, que ha durat tot just quatre minuts, segons un alt funcionari de la Casa Blanca, Obama ha instat Putin a "respectar" els compromisos assumits per Rússia dins dels acords de Minsk sobre Ucraïna i ha emfatitzat en la "necessitat" que els EUA i Rússia segueixin buscant opcions, juntament amb la comunitat internacional, "per disminuir la violència i alleujar el sofriment del poble sirià".

La cimera de l'APEC

L'oposició de Donald Trump als tractats de lliure comerç està fent saltar pels aires tots els acords que estaven negociant els Estats Units. Si el TTIP amb Europa ha quedat al congelador, el mateix pot passar amb el TTP, el tractat transpacífic que havia d'unir els Estats Units amb alguns països llatinoamericans i amb la majoria de països asiàtics, amb l'excepció de la Xina.

El fet que el TTP quedi també congelat fa guanyar força a un altre tractat de lliure comerç potencial que impulsava la Xina. És el conegut com a Partenariat Econòmic Regional, que vol incloure una quinzena de països asiàtics, molts aliats dels Estats Units, que sí que tenen interès a tenir algun tipus d'acord de lliure comerç regional. Si Washington es retira, la Xina no tardarà a omplir aquest buit.

La idea que es treu de la cimera és que amb el Brexit o l'elecció de Trump, entre altres fets, hi ha una certa ansietat sobre els efectes del comerç. Hi ha una certa incertesa sobre cap a on es dirigeixen els Estats Units i quin tipus de paper jugaran comercialment en el futur. El document que surt de la cimera intenta mirar endavant i promoure la idea que el comerç global és bo per al món, una globalització suau.

La pròxima cimera serà al Vietnam l'any que ve.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut