Washington/Havana

Obama i Castro anuncien la represa de les relacions diplomàtiques després de 50 anys

L'alliberament de dos nord-americans i de tres espies cubans ha precedit l'anunci de l'acord

RedaccióActualitzat

"L'aïllament no ha funcionat. S'ha portat Cuba fins al col·lapse. No podem fer el mateix durant cinc dècades i esperar resultats diferents." El president dels Estats Units, Barack Obama, ha reconegut així els errors comesos. Obama i el seu homòleg cubà, Raúl Castro, han anunciat el "restabliment de les relacions diplomàtiques" en dues compareixences simultànies.

Els dos dirigents van parlar per telèfon dimarts durant una hora per tancar l'acord. Les converses secretes entre delegacions governamentals van començar fa mesos i el Canadà va acollir-ne la majoria. En aquestes negociacions "no hi va participar" l'expresident Fidel Castro, però sí que n'estava al cas.

L'acord es materialitzarà amb accions concretes. Washington obrirà una ambaixada a l'Havana i representants nord-americans viatjaran a l'illa. També s'impulsarà un treball comú en sanitat, lluita contra el tràfic de drogues i el terrorisme, i gestió de desastres. S'impulsaran els viatges i el flux d'informació. "Això té a veure amb la llibertat d'expressió i expressa la meva creença i la confiança en la gent, que són els grans impulsors del canvi". A nivell comercial, es facilitarà l'ús de targetes de crèdit i dèbit nord-americanes a l'illa i s'eliminaran els obstacles sobre els projectes humanitaris.

L'intercanvi comercial i econòmic serà una prioritat. "Els empresaris nord-americans no han de tenir impediments". Les entitats financeres nord-americanes podran obrir comptes a entitats cubanes i serà més fàcil fer negocis. Aquests intercanvis són "bons per als nord-americans i per als cubans", ha assegurat Obama.

El president nord-americà ha afirmat que farà que el Congrés obri un debat directe que impliqui aquest aixecament. I és que tot i la bona intenció del govern, és la cambra la que té l'última paraula.

A l'espera de la posició que adopti el Congrés, el president cubà ha matisat que l'acord anunciat aquest dimecres no significa que el problema principal, "l'embargament econòmic", hagi quedat "resolt".

Agraïment al Vaticà

Tots dos líders han agraït el suport del Vaticà. "Donem les gracies al papa perquè ens ha ajudat i ens ha ensenyat un món i no n'ha tingut prou que les coses continuïn com estaven", ha afirmat Obama. Castro ha destacat el paper del pontífex en la "millora de les relacions entre Cuba i els Estats Units", així com el del govern canadenc per haver facilitat el diàleg d'"alt nivell" entre els dos executius.

La Santa Seu ha emès un comunicat on reconeix la seva intervenció en les negociacions. En el transcurs dels últims mesos, "el papa Francesc ha escrit al president de Cuba i al president dels Estats Units per convidar-los a resoldre les qüestions humanitàries d'interès comú, inclosa la situació d'alguns detinguts, amb la finalitat d'obrir una nova fase en les relacions entre les dues parts". El Vaticà afirma que va acollir una reunió de les delegacions dels dos països el mes d'octubre passat.

El primer ministre canadenc, Stephen Harper, ha confirmat la satisfacció del Canadà per haver facilitat i acollit les reunions entre alts càrrecs nord-americans i cubans durant les quals es va gestar el pacte. Harper ha felicitat els dos països pel "seu exitós diàleg i negociacions, que portaran a la normalització de les relacions".

Aquests acords s'han tancat després de l'alliberament del contractista nord-americà Alan Gross, que ha estat cinc anys en una presó cubana per intentar portat Internet a una comunitat religiós jueva de l'illa. També ha quedat en llibertat un agent de la intel·ligència nord-americana que portava vint anys empresonat a Cuba. A canvi, els Estats Units han alliberat tres agents cubans, que estaven empresonats als EUA des de feia 16 anys.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut