Hiroshima

Obama fa una visita històrica a Hiroshima i demana un món sense armes nuclears

És la primera vegada que un president dels Estats Units en exercici visita una de les dues ciutats arrasades per les bombes atòmiques

RedaccióActualitzat

El president dels Estats Units, Barack Obama, fa aquest divendres una visita històrica a la ciutat japonesa d'Hiroshima. És la primera que fa un president nord-americà en exercici a una de les dues ciutats arrasades per les bombes atòmiques que hi van llançar els EUA durant la Segona Guerra Mundial.

En una cerimònia austera al Museu Memorial de la Pau, presidit per la cúpula de Genbaku, que va quedar dreta després de l'atac que va arrasar la ciutat, Obama, acompanyat pel primer ministre japonès, Shinzo Abe, ha fet una ofrena floral en record de les víctimes, la majoria civils.

 

En el seu discurs, Obama ha dit que, amb la bomba atòmica, el món va canviar i es va demostrar que l'home "tenia els mitjans per destruir-se a ell mateix":

"Han passat 71 anys des d'aquell dia. Era un matí lluminós i sense núvols. La mort va caure del cel i el món va canviar."

Obama ha fet una crida a construir un món sense armes nuclears. I ha demanat que la memòria de les víctimes no desaparegui mai:

"S'ha de mantenir viva la seva memòria, perquè alimenta la nostra imaginació, ens permet canviar i ens dóna esperances sobre un futur millor."

El president nord-americà ha afirmat que els avenços tecnològics han d'anar acompanyats d'una revolució moral.

"Els descobriments es poden convertir en màquines de matar molt eficients. Les guerres, a l'època moderna, ens mostren aquesta veritat. Hiroshima ens ensenya aquesta veritat. Els avenços tecnològics, si no van acompanyats d'un progrés en les institucions humanes, ens poden dur a la perdició. La revolució científica que va comportar la partició de l'àtom necessita també una revolució moral."

Abraçada amb els supervivents

Supervivents de l'atac -que es coneixen amb el nom d'"hibakusha"- han estat presents a la cerimònia i han pogut explicar al president nord-americà el que van viure.

 

Dels 350.000 habitants d'Hiroshima, el dia del bombardeig en van morir 80.000. 60.000 més van morir durant els dies següents. Després de l'atac a Hiroshima, els Estats Units van llançar una segona bomba atòmica, tres dies després, sobre Nagasaki. Hi van morir unes 74.000 persones. Sis dies més tard, el Japó es va rendir.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut