Denver

Obama, escollit per aclamació el candidat demòcrata a la presidència dels EUA

La convenció demòcrata ha confirmat oficialment Barack Obama com a candidat a la presidència. El candidat ha estat escollit per aclamació i abans de la votació, a proposta de la seva antiga rival en el càrrec, Hillary Clinton. Durant la tercera jornada de la convenció que celebra a Denver, Obama hi ha fet una aparició no programada al costat del candidat a la vicepresidència, Joe Biden, que ha pronunciat un discurs de denúncia per la situació en què es troba el país i, sobretot, ha disparat fort contra John McCain. L'altre protagonista de la jornada, l'expresident Bill Clinton, ha ofert abans a Obama tot el seu ajut perquè arribi a la Casa Blanca i ha defensat l'elecció de Biden com a candidat a la vicepresidència.

Actualitzat

"Demano que la convenció elegeixi per aclamació el senador Barack Obama, d'Illinois, com el nominat del Partit Demòcrata per a president dels Estats Units", ha manifestat Hillary Clinton. Amb aquest gest, el senador d'Illinois ha estat elegit oficialment candidat demòcrata a la presidència dels Estats Units per aclamació dels prop de 4.500 delegats que formen part en la convenció del Partit Demòcrata i l'havien de votar.

La proclamació de Barak Obama ha estat l'aperitiu d'una nit amb dos noms propis: l'expresident Bill Clinton i el candidat a la vicepresidència, Joe Biden. Bill Clinton ha estat al primer de pujar a l'escenari del Pepsi Center, enmig d'una gran ovació. Com va fer aquest dimarts la seva dona Hillary, l'expresident ha complert les expectatives del Partit Demòcrata. Ha donat el seu suport a Barack Obama, ha demanat als seguidors de Hillary que el votin al novembre i s'ha compromès a fer tot el que estigui a les seves mans perquè el candidat demòcrata arribi a la Casa Blanca. També ha tingut paraules d'elogi per a la seva dona. "Al final, la meva candidata no va guanyar, però estic molt orgullós de tota la seva campanya", ha afirmat l'expresident. A més, també ha afegit: "Ella farà tot el que estigui a les seves mans perquè Barack Obama surti elegit. Ja en som dos, i ara divuit milions més, perquè, com Hillary, vull que tots els seus seguidors voteu per Barack Obama al novembre." Clinton ha estat contundent i ha assegurat: "Tot el que vaig aprendre durant els meus vuit anys com a president m'ha convençut que Barack Obama és l'home per ocupar aquest lloc." Finalment, l'expresident ha aplaudit la decisió de Biden com a parella electoral d'Obama.

D'altra banda, Biden ha pronunciat un discurs de denúncia per la situació en què es troba el país i, sobretot, ha disparat fort contra el rival per batre, John McCain, a qui ha comparat amb George Bush. Ha repetit una vegada rere una altra que McCain "no és cap canvi" i que amb les polítiques que defensa s'equivoca completament. "La valentia personal i l'heroïcitat que ha demostrat John em continua sorprenent, però estic profundament en desacord amb la direcció en què vol dirigir el país, des de l'Afganistan fins a l'Iraq", ha manifestat el senador per Delaware i candidat a vicepresidència. I després ha continuat: "John pensa que durant els anys de Bush s'ha fet un gran progrés econòmic." I al Senat John ha votat en un 95% amb Bush. Això no és cap canvi. És un altre cop el mateix." Així doncs, Biden conclou: "La població està preparada, jo estic preparat, Barack està preparat, aquest és el seu moment, el nostre moment, el moment dels Estats Units."

La sorpresa de la nit, però, ha arribat al final, amb l'aparició no programada de Barack Obama, justament després del discurs, del seu número 2. Obama ha agraït especialment les paraules que ha tingut Bill Clinton i ha instat els 75.000 assistents a no fallar-li aquest dijous, perquè, segons ha dit, serà una gran nit. El seu discurs d'acceptació posarà el punt final a la convenció demòcrata.

Una convenció diferent del que es pensaven els Clinton

Fins fa vuit mesos, tot apuntava que Hillary i Bill Clinton serien aclamats a la convenció demòcrata. A l'hora de la veritat, però, tots dos han arribat a Colorado per aclamar Barack Obama, el candidat que, contra tot pronòstic, va superar Hillary en les primàries demòcrates.

Així doncs, finalment el matrimoni més poderós dels Estats Units és a Denver com a representant de la generació política anterior a la d'Obama. El temps dirà si el discurs de Clinton és l'inici d'un canvi generacional personificat per Obama o bé una simple pausa en les ambicions presidencials de Hillary.

Anar al contingut