Lima

Obama es compromet a fer una transició respectuosa però vigilant la gestió de Trump

Barack Obama marxa de la cimera dels països del tractat de l'Àsia-Pacífic amb un missatge de cautela sobre Donald Trump però disposat, diu, a denunciar si el futur president compromet valors dels Estats Units

RedaccióActualitzat

La cimera de l'APEC, els països del tractat de l'Àsia-Pacífic, ha reforçat el compromís d'un comerç global però amb el repte de repartir-ne més bé els beneficis per no generar tantes desigualtats i no alimentar el populisme. Amb aquesta cimera, Barack Obama s'ha acomiadat de les grans trobades internacionals. L'APEC reuneix 21 països que representen la meitat de la població mundial, amb gegants com la Xina, Rússia i els Estats Units. 

A la seva roda de premsa, Obama ha repassat els reptes que té la globalització:

"Crec fermament que el gran repte dels pròxims anys serà repartir més bé els beneficis de l'economia global"

Tot seguit, les preguntes dels periodistes han portat Obama a parlar, bàsicament, de Donald Trump. Ha assegurat que, si compromet certs valors nord-americans, ell sortirà a denunciar-ho. 

"Vull ser respectuós amb la funció presidencial i deixar a Trump l'oportunitat de constituir el seu equip i aplicar la seva política, sense opinar abans d'hora (...) Però com a ciutadà profundament preocupat pel nostre país, i més enllà de les diferències polítiques, vigilaré si la seva actuació afecta els nostres valors i ideals fonamentals"

En tot cas, Obama ha insistit a demanar paciència pel seu relleu a la casa Blanca, "wait and see", esperar i veure:

"Encara no ha tingut l'oportunitat de governar, així que hem d'esperar i veure. La realitat l'obligarà a ajustar la seva postura davant de molts temes"

Preguntat pels conflictes d'interessos que representen els negocis de Trump ara que serà president, Obama no ha volgut dir directament què ha de fer però sí que ha dit què va fer ell, amb un patrimoni molt menor, això sí:

"Bàsicament vaig posar tots els diners en bons del Tresor. I, per cert, el rendiment no ha estat pas gaire bo, durant aquests vuit anys"

Obama ha revelat una fórmula ben senzilla per evitar la corrupció a l'equip de govern:

"Si sembla massa bonic, vol dir que no es pot fer"

Bromes a banda, Obama durant la cimera ha tingut ocasió de parlar amb Putin sobre Síria. Li ha traslladat la necessitat d'aturar la matança d'Alep i obrir-hi un corredor humanitari. I ha reconegut que no és optimista:

"A Al-Assad no li importa destruir el seu país, convertint-lo en ruïnes, i foragitar o matar la seva gent per tal de conservar el poder. És la seva mentalitat. I és la mentalitat a la qual Rússia i l'Iran han donat suport"

Després de passar per Grècia, Alemanya i el Perú, Obama ha començat a acomiadar-se del món com a president dels Estats Units. Al gener deixarà el càrrec en mans de Donald Trump.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut