Addis Abeba

Obama descarta que els Estats Units enviïn tropes a països en conflicte com Somàlia

Durant la seva visita oficial a Addis Abeba, el president nord-americà ha dit que confia que Etiòpia, Kènia o Uganda podran liderar sobre el terreny la lluita antiterrorista

RedaccióActualitzat

La segona etapa del viatge de Barack Obama per l'Àfrica l'ha portat a Etiòpia, on mira de fer contrapès a la creixent influència econòmica de la Xina. La seguretat també és un tema clau de la visita, la primera que fa en aquest país un president dels Estats Units.

Obama ha resolt una estranya anomalia de la diplomàcia nord-americana. Etiòpia fa dècades que és un aliat fidel dels Estats Units, però cap president s'hi havia acostat. És el segon país més poblat de l'Àfrica i un dels estats amb un creixement econòmic més gran. S'ha parlat de millorar els acords comercials i han parlat dels drets humans. Obama ha dit que Etiòpia necessita millorar en matèria de democràcia i el president del país, Hailemariam Desalegn, s'ha excusat perquè era una república massa jove.

Però en el torn de preguntes gairebé tothom li ha preguntat per la seguretat a la regió. Fa just vint anys la missió militar dels Estats Units va fracassar de manera estrepitosa a Somàlia. Al cap de dues dècades els Estats Units encara no han trobat la manera de pacificar la Banya d'Àfrica. I Etiòpia és una peça clau, una trinxera fonamental per frenar el jihadisme que prové del Sudan i del veí somali. Però no ha volgut que ningú de la regió s'il·lusioni amb una intervenció militar nord-americana. Segons Obama, "no necessitem enviar els 'marines' a lluitar aquí. Els etíops són lluitadors durs". Obama ha acabat d'aquesta manera la seva segona gira africana.

Aquest diumenge, gairebé en el mateix moment que el president dels Estats Units sortia de Kènia i assegurava que els extremistes islamistes somalis estaven debilitats, Al-Shabaab atemptava contra l'hotel Jazeera de Mogadiscio, on hi ha les ambaixades de la Xina, Qatar i els Emirats Àrabs Units. Entre els tretze morts -la majoria civils- hi ha un guàrdia de seguretat de la delegació diplomàtica xinesa. En la reivindicació de l'atemptat, el grup islamista ha assegurat que havia triat l'hotel perquè allotja ambaixades i personal de països que considera enemics de l'islam.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut