Washington

Obama demana un alleujament del deute públic grec per facilitar el creixement econòmic del país

El president en funcions és a Grècia en la primera parada del seu viatge de comiat a Europa

RedaccióActualitzat

Barack Obama ha arribat a Atenes, en la primera etapa del seu últim viatge oficial abans d'abandonar la Casa Blanca. Una gira de comiat amb què el president nord-americà mirarà de calmar els recels i les desconfiances que ha generat l'elecció de Donald Trump entre molts aliats internacionals.

El president dels Estats Units ha demanat un alleujament pel deute públic de Grècia per facilitar que el país torni al creixement.


"L'austeritat per ella mateixa no genera prosperitat."

Obama ha felicitat el primer ministre grec, Alexis Tsipras, el seu govern i tot el poble grec pels esforços que s'han fet per superar la crisi.


A la nit, Obama soparà amb el president grec, Prokopis Pavlópulos. Aquest dimecres, Obama visitarà l'Acròpolis i després oferirà un discurs al poble grec.

Obama ha començat aquesta nit el seu últim viatge com a president dels Estats UnitsEl president en funcions fa la seva primera parada aquest dimarts a Grècia i després anirà cap a Alemanya per entrevistar-se amb Angela Merkel. També es reunirà amb els màxims mandataris francès, britànic i italià. L'objectiu és tranquil·litzar els aliats europeus davant la possibilitat que el seu successor, Donald Trump, reorienti la diplomàcia nord-americana.

Abans d'agafar l'avió, Obama ha fet la seva primera compareixença des de la victòria del republicà a les eleccions. Ha estat una roda de premsa en què s'ha mostrat convençut que Trump no desvincularà els Estats Units de l'OTAN. A l'entrevista de dijous a la Casa Blanca, el futur president li va transmetre que volia mantenir les relacions estratègiques del país:

"Trump ha expressat un gran interès per mantenir les aliances crucials, així que un dels missatges que traslladaré és el seu compromís amb l'OTAN i l'aliança transatlàntica."

Obama considera que s'ha de donar un marge de confiança a Trump:

"No crec que sigui ideològic. Crec que, al cap i a la fi, és pragmàtic, d'una manera que li pot ser molt útil. Útil mentre tingui gent bona al seu voltant i mentre tingui clara la direcció que pren."

Creu que un cop a la presidència, l'actitud de Trump serà diferent:

"Com s'adreça als que no l'han votat, com es farà càrrec de les seves preocupacions... Crec que aquests són els tipus de coses que poden marcar el to i que contribuiran a avançar un cop sigui a la Casa Blanca."

Ara hi ha la incògnita de qui serà el secretari d'Estat, un càrrec clau de la nova administració Trump.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut