Barack Obama en un moment de l'última conferència de premsa del seu primer mandat. (Foto: Reuters)
Barack Obama en una foto d'arxiu. (Foto: Reuters)
Washington

Obama demana al Tribunal Suprem que torni a legalitzar el matrimoni homosexual a Califòrnia

Barack Obama és el primer president dels Estats Units que s'ha mostrat favorable al matrimoni homosexual. A més, més de 80 líders del Partit Republicà també han mostrat el seu suport al dret constitucional de les parelles homosexuals a contraure matrimoni.

RedaccióActualitzat
El govern de Barack Obama ha demanat al Tribunal Suprem dels Estats Units que permeti que el matrimoni homosexual torni a ser legal a l'estat de Califòrnia, i l'ha instat a derogar la "proposició 8" que prohibeix les bodes gais. El Departament de Justícia ha enviat aquest dijous a la nit una opinió legal al Suprem en la qual declararà la seva oposició a aquesta proposició, de manera que la Casa Blanca s'implica en els dos casos sobre matrimoni homosexual que el tribunal analitzarà aquest any.

La setmana passada, Justícia va entregar al Suprem una opinió legal en la qual considerava inconstitucional la Llei de Defensa del Matrimoni de 1996, que defineix el matrimoni com "la unió entre un home i una dona". Aquesta llei federal centra un dels dos casos que el Suprem començarà a analitzar aquest mes de març, mentre que l'altre és el relacionat amb la "Proposició 8", una esmena a la Constitució que es va aprovar en un referèndum l'any 2008, poc després que l'estat legalitzés les unions homosexuals. L'any 2010, un tribunal d'apel·lació va declarar inconstitucional l'esmena, però els seus defensors van decidir el mes de juliol portar el cas al Suprem. En cas que el màxim tribunal doni la raó al tribunal d'apel·lació, el matrimoni gai tornarà a ser legal a Califòrnia.

La data límit perquè el govern es pronunciés en aquest cas era la mitjanit d'aquest divendres.

Obama és el primer president dels Estats Units que s'ha mostrat favorable al matrimoni homosexual. A més, més de 80 líders del Partit Republicà també han mostrat el seu suport al dret constitucional de les parelles homosexuals a contraure matrimoni.
Anar al contingut