Barcelona

Obama demana a Rajoy dipositar a Tarragona residus químics sirians, segons "El Periódico"

Washington hauria demanat al govern espanyol que una part de l'armament químic sirià neutralitzat es dipositi al port de Tarragona, segons publica aquest dijous "El Periódico de Catalunya". El diari apunta, però, que l'executiu de Mariano Rajoy ho hauria descartat.

RedaccióActualitzat

El govern dels Estats Units ha sol·licitat a l'executiu espanyol dipositar al port de Tarragona residus procedents de les armes químiques sirianes. Es tracta d'un carregament de quinze tones de gas sarín i mostassa, ja neutralitzats en un vaixell especialitzat a alta mar, que en arribar a port presenten una toxicitat molt baixa i es tracten com a residus urbans o normals.

Segons publica avui el diari "El Periódico", Mariano Rajoy ha rebutjat la petició, si bé una empresa de Tarragona juntament amb una trentena d'empreses europees més, aspira a fer-se càrrec d'aquesta feina. Tot i això, la petició es podria tornar a formular durant la visita oficial que farà Rajoy a Washington la setmana que ve.

El Departament Espanyol de Seguretat Nacional també ha rebutjat la possibilitat d'emmagatzemar els residus a Rota, a Cadis, una alternativa que plantejava el govern de Barack Obama. El diari també assegura que els Estats Units han fet la mateixa petició de gestió de residus a d'altres països europeus, com ara França i Itàlia. De moment, no se sap la resposta que hi han donat.

El desmantellament de les armes químiques del règim de Bashar al-Assad va començar dimarts. Un vaixell de bandera danesa, escortat per embarcacions de guerra russes i xineses, va sortir de Síria amb el primer carregament de les 1.300 tones de material químic de què disposa el país. Aquest primer arsenal s'ha d'embarcar en un vaixell nord-americà, que l'ha de destruir en aigües internacionals. És l'acord que Síria va firmar el setembre passat amb Rússia i els Estats Units per evitar un atac al seu territori.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut