Washington

Obama crida a una aliança contra el risc d'atemptat nuclear

El món es més segur després de la Cimera sobre Seguretat Nuclear celebrada a Washington sota els auspicis dels Estats Units. Així ho ha dit el president nord-americà, Barack Obama, que ha considerat que és més probable un atac nuclear terrorista que no pas una guerra atòmica entre països. Obama s'ha referit als acords a què han arribat els 47 països participants en la trobada, que ha acabat aquest dimarts a la nit. Els assistents s'han compromès a reforçar la seguretat del material nuclear en un termini de 4 anys. La proposta reconeix la necessitat de cooperar i compartir informació. Això sí, el pla no és jurídicament vinculant, de manera que cada estat el podrà adaptar com vulgui a la seva legislació.

Actualitzat
Els representants dels 47 països reunits a la Cimera sobre Seguretat Nuclear s'han compromès a protegir "tot el material nuclear vulnerable en quatre anys", segons la proposta de comunicat final. Obama ha fet una crida per crear un fons internacional dotat amb 10.000 milions de dòlars (més de 7.300 milions d'euros) per millorar la seguretat mundial.

En aquest aspecte, l'intercanvi d'informació és providencial, però el mateix Obama ha admès que "no serà fàcil".

L'Iran ha tornat a estar present en les valoracions. Obama ha afirmat que Teheran "ha de rebre les conseqüències" d'haver desafiat la comunitat internacional amb el desenvolupament del programa nuclear.

Dilluns, Washington va anunciar que la Xina s'havia mostrat oberta, en una trobada bilateral entre Obama i Hu Jintao, a endurir les sancions a l'Iran. Aquest dimarts, però, Pequín se n'ha desmarcat reiterant que la millor opció són "les negociacions i no les sancions".

En el discurs inaugural de la cimera, Obama ha dit que el risc d'una guerra nuclear entre els països ha disminuït, però ha augmentat el d'un atac atòmic per part de grups terroristes. Segons Obama, aquesta realitat és "una ironia cruel de la història".

En aquest context, el cap de la Casa Blanca ha indicat que la situació actual requereix un "nou enfocament com a nacions i com a aliats", per aconseguir el que "demana aquest moment de la història". "Crec fermament que els problemes del segle XXI no els pot resoldre una sola nació actuant de manera aïllada. Per resoldre aquests problemes, hem de treballar tots junts".

Trobada Zapatero-Medvédev i conversa de 40 segons amb Obama

La cimera, en què han participat una quarantena de caps d'estat i de govern, ha servit també perquè hi hagi moltes trobades bilaterals. Zapatero ha pogut tenir una conversa, amb traductor, de 40 segons, amb Obama, i una de més llarga amb el president rus, Dmitri Medvédev, que han analitzat les relacions polítiques i econòmiques entre tots dos països. Unes relacions que Zapatero ha qualificat de "molt positives". També han parlat de la seguretat europea i de l'agenda compartida entre Rússia i la Unió.

En aquesta cimera, Zapatero ha apel·lat a una cooperació internacional més intensa per evitar el risc nuclear, i ha expressat el ple suport espanyol al pla promocionat per Barack Obama.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut