Washington

Obama considera que la matança d'Orlando és un cas de "terrorisme nacional"

El president nord-americà mostra la seva preocupació pel "fàcil accés a armes molt poderoses" que tenen persones radicalitzades com el presumpte autor de l'atac a la discoteca Pulse

Actualitzat

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha assegurat que no hi ha proves clares per afirmar que l'atemptat d'aquest diumenge a la ciutat d'Orlando estigués "dirigit des de fora" per extremistes ni que formés part d'un pla terrorista a gran escala. Després de reunir-se amb el seu equip de seguretat nacional a la Casa Blanca per conèixer les últimes novetats en la investigació de la matança, Obama ha dit que l'atac es considera "un acte de terrorisme", però que les dades que es tenen fins ara apunten que es tracta d'un cas de "terrorisme nacional".

Mentre la investigació treballa per determinar els mòbils exactes del presumpte autor del crim, reivindicat per Daesh, Obama ha explicat que el presumpte autor dels fets, Omar Seddique Mateen, "estava inspirat per informació molt extremista a través d'internet" i ha comparat els fets d'aquest diumenge amb el que va passar a San Bernardino a finals de l'any passat, quan una parella influenciada per l'integrisme islàmic va matar 14 persones i en va ferir 22.

"Malgrat que lluitem contra Estat Islàmic i altres organitzacions extremistes a l'estranger i interrompem complots, un dels reptes més grans que tindrem és aquesta propaganda que arriba a individus que acaben motivats per passar a l'acció."

En aquest sentit, el president nord-americà ha mostrat la seva preocupació pel "fàcil accés a armes molt poderoses" que tenen persones radicalitzades, com el presumpte autor de l'atac a la discoteca Pulse. En aquest sentit, ha indicat que Mateen va obtenir les armes de manera legal i no tenia cap historial delictiu.

"Pensem que és terrorisme i ignorem el problema que tenim amb les armes. Hem de perseguir les organitzacions terroristes i extremistes, però també assegurar-nos que a aquesta gent no li resulta fàcil obtenir aquest tipus d'armes."

Per Obama, la facilitat que comporti obtenir aquestes armes "marcarà la diferència" en aquests casos, més que no pas "la motivació" dels autors.

Clinton defensa que els investigats per l'FBI no puguin comprar armes

La virtual candidata demòcrata a la presidència, Hillary Clinton, ha defensat que les persones investigades per l'FBI no tinguin accés a les armes. En el seu primer discurs públic després de la matança a la discoteca Pulse, Clinton ha insistit en la necessitat de restablir la prohibició de la venda d'armes d'assalt, com la que va utilitzar Omar Seddique Mateen.

"Si ets massa perillós per pujar en un avió, ets massa perillós per comprar una arma als Estats Units."

Clinton també ha fet una crida per incrementar els esforços per eliminar els missatges d'Estat Islàmic a la xarxa. La candidata ha alertat que l'autor de la matança d'Orlando és mort, però "el virus que va enverinar la seva ment es manté molt fort" i cal "atacar-lo".

Sobre la reivindicació dels atacs per part d'Estat Islàmic, l'exsecretària d'Estat ha afirmat que l'estratègia del jihadisme és "radicalitzar individus i encoratjar atacs contra els Estats Units, fins i tot si no estan coordinats amb la cúpula d'Estat Islàmic".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut