Washington

Obama centra l'estratègia militar dels EUA a controlar la despesa i tenir més presència a l'Àsia i el Pacífic

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha presentat la nova estratègia de defensa del país. Ho ha fet amb una escenografia molt cuidada: al Pentàgon i acompanyat del cap d'aquest departament, Leon Panetta, i del cap de l'Estat Major, el general Martin Dempsey. Obama ha afirmat que els Estats Units han de "passar pàgina d'una dècada de guerres" i controlar la despesa militar. Malgrat això, el president nord-americà s'ha compromès a mantenir la supremacia dels exèrcits o enfortir la presència del país a l'Àsia i el Pacífic.

RedaccióActualitzat
"Hem tingut èxit en la defensa de la nostra nació i hem restablert el lideratge global dels Estats Units", ha afirmat. Obama considera una prioritat que el país renovi "la seva fortalesa econòmica, que és el suport de la seva fortalesa en el món".

La situació econòmica dels Estats Units és complicada i la Casa Blanca s'ha compromès a retallar despesa, també a Defensa. Tot i això, Obama ha remarcat que "les reduccions de pressupost no es faran a costa de reduir el suport a aliances com l'OTAN, ni tampoc de disminuir la presència al Pròxim Orient.

El Pentàgon haurà de fer front a reduccions de pressupost d'entre 400.000 milions i 1 bilió de dòlars en la pròxima dècada, reduccions que Obama ha descrit de desacceleració de la despesa i no una retallada. Davant d'aquestes xifres astronòmiques, el president dels Estats Units ha dit que treballaran per "mantenir la superioritat militar i per crear unes forces armades àgils, flexibles i preparades per a tota la gamma de contingències i amenaces". I és que tot i la disminució, el pressupost militar dels Estats Units continuarà sent més gran que la suma dels pressupostos de defensa dels deu països que el segueixen a la llista.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut