Obama ha tornat a advertir Rússia sobre una intervenció a Ucraïna.
Obama ha tornat a advertir Rússia sobre una intervenció a Ucraïna.
Washington

Obama avisa Putin que "no té dret" a utilitzar la força a Ucraïna i reitera que Rússia està "violant" lleis internacionals

El president dels Estats Units diu des de Washington que hi ha "una forta creença" als EUA, la UE i a països "aliats" com el Japó i el Canadà que el desplegament de tropes russes a Crimea està "violant el dret internacional". La Casa Blanca ja va anunciar aquest dilluns la suspensió de tota cooperació militar amb Rússia a causa d'aquesta intervenció.

RedaccióActualitzat

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha advertit el seu homòleg rus, Vladímir Putin, que Moscou "no té dret" a utilitzar la força per intervenir a Ucraïna i ha reiterat que Rússia està "violant" lleis internacionals amb aquesta intervenció. Obama ha apuntat que el Kremlin té "l'oportunitat" de treballar amb la comunitat internacional "per estabilitzar la situació" a Ucraïna.

"Crec que tothom reconeix que, encara que tingui interessos legítims en allò que succeeix en un estat veí, Rússia no té dret a utilitzar la força com a mitjà per a exercir la seva influència", ha argumentat Obama durant la presentació de la seva proposta pressupostària per a l'any fiscal 2015 en una escola de Washington.

Segons la Casa Blanca, hi ha "una forta creença" als Estats Units, la UE i a altres països "aliats" com el Japó i Canadà que el desplegament de tropes russes a Crimea està "violant el dret internacional". De tota manera, Obama ha dit, de manera irònica, que sap "que el president Putin sembla tenir un grup diferent d'advocats fent un conjunt diferent d'interpretacions" sobre aquesta qüestió.

Ucraïna pot ser "amic" d'Occident i també de Rússia

Per Obama, la intervenció a Crimea no s'ha de veure com "un signe de fortalesa" per part de Rússia, sinó que més aviat podria portar molts països a "allunyar-se" de Moscou. Per l'administració nord-americana, Ucraïna pot ser un país "amic" tant d'Occident com de Rússia, sempre que ningú "estigui intentant immiscir-se i intervenir" en decisions que només corresponen al poble ucraïnès.

A banda d'aquestes advertències, la Casa Blanca ja va anunciar aquest dilluns la suspensió de tota cooperació militar amb Rússia a causa de la seva intervenció a Crimea, la qual cosa inclou trobades bilaterals, maniobres conjuntes i conferències previstes.

NOTÍCIES RELACIONADES
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut