Washington

Obama avisa el Congrés que si cal actuarà a cop de decret: "Els Estats Units no s'aturen. Jo tampoc ho faré"

Barack Obama, el president dels Estats Units, ha fet aquesta matinada el tradicional discurs de la Unió. Aquest cop, a diferència que en anteriors ocasions, Obama ha posat l'accent en els temes més socials i ha denunciat que les desigualtats creixen. El president dels Estats Units, però, també ha dedicat molt temps del seu discurs a l'economia, i ha augurat que aquest 2014 serà un any "decisiu" per accelerar el creixement al país.

RedaccióActualitzat

Barack Obama, el president dels Estats Units, ha fet aquesta matinada el tradicional discurs de la Unió. Aquest cop, a diferència que en anteriors ocasions, Obama ha posat l'accent en els temes més socials. Obama ha llançat un advertiment al Congrés en to d'amenaça: ha dit que si continua la política obstruccionista no dubtarà a governar a cop de decret. "Els Estats Units no s'aturen. Jo tampoc ho faré", ha assegurat. Tot i assegurar que està "ansiós" per treballar amb la cambra nord-americana, ha avisat que també prendrà mesures executives sense comptar-hi, sempre que calgui, "per ampliar les oportunitats per a més famílies nord-americanes".

I és que Obama ha denunciat les desigualtats socials creixents al país. "Massa americans treballen més que mai, només sobreviuen, sense possibilitat de progressar", ha dit. "El salari mitjà amb prou feines s'ha mogut, la desigualtat s'ha aprofundit i la mobilitat ascendent s'ha estancat", ha dit. Per tot plegat, ha anunciat una dotzena de mesures que pot tirar endavant sense el Congrés encaminades a donar aire a la classe mitjana, com un pla ajudar les famílies a estalviar. Tot i això, també ha demanat a la cambra que aprovi apujar el salari mínim i la reforma migratòria, dos objectius que no pot tirar endavant sol.

Aquest serà un any "decisiu"

El president dels Estats Units, però, també ha dedicat molt temps del seu discurs a l'economia, i ha augurat que aquest 2014 serà un any "decisiu" per accelerar el creixement al país. Segons Obama, "per primera vegada en més de deu anys" els EUA seran "el número 1 del món" per invertir-hi, al davant, fins i tot, de la Xina.

Sobre els grans reptes externs, Obama ha assegurat que vetarà noves sancions a l'Iran mentre durin les negociacions, i aquest ha de ser l'any en què es tanqui Guantánamo. També ha refermat el seu compromís de reformar els programes d'espionatge, tot i que ha evitat pronunciar el nom d'Edward Snowden.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut