Washington

Obama assenyala el canvi climàtic com la principal amenaça per al futur i un "risc" per a la seguretat nacional

El Pla d'Energia Neta presentat pel president nord-americà pretén que el país hagi reduït l'any 2030 les emissions de CO2 en un 32% respecte als nivells de 2005

Actualitzat

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha subratllat que el canvi climàtic és la principal amenaça per a les futures generacions. En la presentació del seu pla per a reduir les emissions de diòxid de carboni (CO2) de les centrals termoelèctriques del país, Obama ha emfatitzat que, segons el Pentàgon, els efectes del canvi climàtic ja posen "en risc" la seguretat nacional dels EUA.

El Pla d'Energia Neta presentat pel president nord-americà pretén que el país hagi reduït l'any 2030 les emissions de CO2 en un 32% respecte als nivells de 2005.

El llegat ecològic d'Obama

Aquest és el pla més ambiciós d'Obama en la lluita contra el canvi climàtic. El president nord-americà vol que aquest sigui el principal llegat del seu mandat en la lluita contra el canvi climàtic. El considera un tema capital i complir la promesa que va fer al setembre de l'any passat davant les Nacions Unides.

En un vídeo penjat diumenge a Facebook, el president Obama declara:

"El canvi climàtic no és un problema per a una altra generació. Ja no ho és".

Segons ell, ja ha esdevingut un problema per a l'actual generació i no es poden deixar les mesures per lluitar-hi en contra per més endavant.

La versió final del seu Pla d'Energia Neta pretén que els EUA redueixin el nivell d'emissions contaminants de les centrals de carbó l'any 2030 fins a un 32% respecte als nivells del 2005. Això suposa un 12% més del que prèviament s'havia anunciat. I per aconseguir-ho impulsarà les energies renovables i l'eficiència energètica amb un gran programa d'inversions.

Aquesta serà la principal contribució nord-americana a la Conferència sobre el Clima que a finals d'any s'obrirà a París.

Però abans, Obama haurà de fer front a la probable resistència dels republicans que tenen la majoria al Congrés i al·leguen que aquestes mesures faran perdre molts llocs de treball. I també a l'oposició del poderosíssim "lobby" de la indústria del carbó, que subvenciona molts polítics i que s'oposa a tota regulació de l'emissió de gasos contaminants, com ja mostrava l'any 2011 el documental "L'última muntanya".

D'altra banda, la reducció de la dependència del carbó també farà abaixar les factures elèctriques als consumidors i millorarà la salut pública.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut