Afganistan

Obama arriba a l'Afganistan en visita sorpresa

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha arribat en visita sorpresa a l'Afganistan però no podrà reunir-se amb el seu homòleg afganès, Hamed Karzai, ja que el mal temps li impedeix arribar fins a la seva residència. Obama ha aterrat a la base nord-americana de Bagram, a uns 50 quilòmetres al nord de Kabul. Per culpa de la meteorologia, Obama conversarà amb Karzai per telèfon. Aquesta visita arriba en el context de la polèmica suscitada per la publicació de cables diplomàtics nord-americans en els quals, entre altres coses, es critica Karzai i la seva gestió del país.

Actualitzat
El viatge d'Obama, que durarà només unes sis hores, es produeix en un moment complicat en les seves relacions amb l'Afganistan, per la recrudescència de la guerra, que ha causat un augment de les baixes nord-americanes, i per les sospites de corrupció en el govern de Karzai. Això no obstant, fonts de la Casa Blanca han informat la premsa que el principal motiu del desplaçament d'Obama, que viatja en la seva qualitat de comandant en cap de les forces armades, és reunir-se amb els soldats desplaçats i agrair el seu sacrifici.

A més d'adreçar-se a les tropes a la base nord-americana de Bagram, el president visitarà les instal·lacions hospitalàries per conèixer vuit pacients, cinc soldats i tres contractistes civils. Durant la seva breu estada a la base, el president té previst reunir-se també amb el general Petraeus i amb l'ambaixador dels EUA a l'Afganistan, Karl W. Eikenberry, per parlar de l'informe que han de presentar aquest mes a Washington sobre el progrés en la guerra al país centreasiàtic.

Fa tot just uns dies, el Pentàgon va admetre que el progrés en la guerra a l'Afganistan estava sent "irregular" i va qualificar de "modestos" els avenços contra els insurgents talibans malgrat l'augment de tropes nord-americanes. En un informe, el Pentàgon va revelar que el nivell de violència al país afganès és el més alt registrat en els nou anys de guerra, amb un 70% més d'incidents en combat en l'últim any. Entre el 2007 i el 2010, l'augment d'aquest tipus d'incidents ha estat d'un 300%, segons l'informe.

Des de la base de Bagram, Obama tenia previst mantenir una videoconferència amb el president Karzai que, segons fonts de la Casa Blanca, no s'ha mogut de Kabul a causa del mal temps. Finalment, el contacte es farà per via telefònica. En els últims dies, cables diplomàtics filtrats per WikiLeaks han detallat la frustració del govern nord-americà per la corrupció a l'Afganistan, que afecta tots els nivells del govern.  Els cables també revelen que el president afganès va aprovar l'alliberament de narcotraficants i criminals detinguts per les forces internacionals.
Anar al contingut