Obama i Felip VI asseguts a la sala de recepcions del Palau Reial
Recepció de Felip VI a Barack Obama al Palau Reial de Madrid
Torrejón de Ardoz, Madrid

Barack Obama comença la visita a Espanya amb una recepció amb Felip VI al Palau Reial

Obama ha assegurat que tornarà a visitar el país quan ja no sigui president dels EUA

RedaccióActualitzat

Barack Obama ha començat la jornada de visita oficial a Espanya amb una recepció al Palau Reial de Madrid. Felip VI ha rebut Obama passats dos quarts d'onze del matí a les portes de la residència oficial dels reis d'Espanya.

El monarca ha agraït que Barack Obama hagi mantingut la seva visita a Espanya malgrat els esdeveniments de Dallas. Felip VI s'ha mostrat content d'acollir Obama i ha destacat els vincles que han unit els dos països durant segles i que s'han reforçat en els últims anys.

"Estic molt feliç d'acollir-vos en nom del poble espanyol al Palau Reial, símbol de la nostra història. Els vincles entre les dues nacions s'han intensificat en tots els àmbits i tenim el compromís de mantenir sempre la més estreta col·laboració amb els EUA, un païs amic i decisiu al món."

El monarca ha convidat Barack Obama a tornar a visitar Espanya en un futur proper, en aquest cas acompanyat de tota la seva família. Obama ha recollit la invitació i ha confirmat que tornarà al país quan ja no sigui president, acompanyat de la seva dona i les seves filles.

 

 

El president nord-americà ha agraït l'hospitalitat amb què l'ha rebut el poble espanyol i ha assegurat que, malgrat que ha estat una setmana difícil als Estats Units, ha volgut mantenir la seva visita.

"M'agradaria poder-me quedar més temps. I estic molt agraït per la comprensió tant del rei com de la gent d'Espanya. Hem tingut una setmana molt difícil als Estats Units. Per tant, el meu viatge s'ha escurçat. Però crec que era molt important que vingués tenint en compte l'extraordinària amistat i l'aliança entre els Estats Units i Espanya."

Obama ha recordat que aquesta no és la seva primera visita a Espanya: va estar a Madrid quan era molt jove, va venir amb motxilla i, sense escorta oficial "ni Air Force One", va poder recórrer a peu la ciutat i menjar "als llocs més econòmics". Era poc abans de començar els seus estudis universitaris.

"Encara que aquest és el meu primer viatge com a president, no és la meva primera visita a Espanya o a Madrid. Confesso, però, que la primera vegada que vaig venir no era amb l'Air Force One. Estava a punt de començar la carrera de Dret, portava una maleta, anava a peu i menjava molt barat. No m'hauria imaginat mai que tindria una recepció amb sa majestat el rei. Per tant, és un privilegi extraordinari ser aquí."

 

 

Poc abans de la mitjanit, el president nord-americà, Barack Obama, ha arribat a Torrejón de Ardoz. Obama ha passat la nit a casa de l'ambaixador nord-americà a Madrid, James Costos, que serà la seva residència durant la seva estada a Espanya, una estada que serà més curta a causa del tiroteig de Dallas. Obama ha aterrat directament a Madrid, en comptes de fer-ho a Sevilla, on tenia previst iniciar la visita, i passejarà aquest diumenge amb el rei Felip.

En aquest primer viatge oficial d'Obama a Espanya, el president nord-americà ha estat rebut al peu de l'escala de l'avió pel rei Felip VI, i la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, juntament amb l'ambaixador nord-americà i el secretari d'estat d'Afers Exteriors.

 

 

L'agenda de la visita del president nord-americà s'ha hagut d'ajustar. L'agenda oficial inclou, a primera hora, a dos quarts d'onze, una recepció al Palau Reial. La reunió prevista per dilluns amb Mariano Rajoy se celebrarà, finalment, aquest diumenge a les tres de la tarda. Després de la trobada amb Rajoy faran una declaració conjunta a La Moncloa.

Abans de desplaçar-se a la base naval de Rota, a Cadis, per visitar els soldats nord-americans i agafar un avió de tornada cap als Estats Units, Obama ha convocat els líders del PSOE, Pedro Sánchez; de Podem, Pablo Iglesias, i de Ciutadans, Albert Rivera, a la base aèria de Torrejón.

Anar al contingut