Berlín

Obama i Merkel aposten per continuar negociant el tractat de lliure comerç entre la UE i els EUA

En una nova parada de la seva gira de comiat com a president dels Estats Units, Obama s'ha reunit amb Merkel amb l'objectiu de traspassar-li la responsabilitat de mantenir l'aliança atlàntica

RedaccióActualitzat

La cancellera alemanya, Angela Merkel, s'ha compromès a augmentar la despesa en defensa en la reunió que ha tingut aquest dijous amb el president dels Estats Units, Barack Obama. La cancellera ha dit que el seu govern ha "entès" els missatges de Washington en aquesta direcció i "ha començat a reaccionar". Per la seva banda, Obama ha recordat que l'OTAN ha estat "un pilar de la seguretat" transatlàntica en les darreres set dècades.

Tant Obama com Merkel han fet una defensa clara del tractat de lliure comerç entre els EUA i la Unió Europea (TTIP), qüestionat pel president electe dels EUA, Donald Trump. En aquest sentit, Merkel ha apostat per continuar negociant el tractat:

"Hem avançat molt en les negociacions sobre un acord de lliure comerç amb els Estats Units, però ara no es poden acabar."

En una nova parada de la seva gira de comiat com a president dels Estats Units, Obama s'ha reunit amb Merkel amb l'objectiu de traspassar-li la responsabilitat de mantenir l'aliança atlàntica. Obama ha destacat el paper de "gran amiga i aliada" de Merkel i fins i tot ha assegurat que, si fos alemany, la votaria.

"No em fico en la política aliena. L'únic que puc dir és que Merkel és una aliada extraordinària i segurament l'única entre els nostres aliats més propers que estava al càrrec quan jo vaig arribar al meu. Si jo fos d'aquí, si fos alemany, seria el seu seguidor, li donaria el meu vot."

Enmig de la nul·la comunicació entre els equips de Merkel i Trump, Obama ha demanat que el seu successor defensi els "valors" i les "normes internacionals" quan negociï amb el president rus. Justament sobre Rússia, el president dels EUA l'ha qualificat de "país important" i "superpoder militar", però ha argumentat que cal mantenir les sancions a Moscou fins que compleixi completament els acords de Minsk.

Article en defensa del tractat de lliure comerç 

D'altra banda, en un article conjunt en un setmanari alemany, Obama i Merkel fan una defensa aferrissada de la cooperació transatlàntica i del lliure comerç davant les incerteses que obre la presidència de Donald Trump. L'article es publicarà aquest divendres però se n'han avançat extractes, i coincideix amb la visita a Berlín del president dels Estats Units. 

Obama, que prèviament ha visitat Grècia, ha començat els actes de l'agenda oficial amb una reunió amb la cancellera i un sopar. Aquest divendres s'hi sumaran el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i els primers ministres d'Itàlia, Matteo Renzi, i del Regne Unit, Theresa May, i el president francès, François Hollande

Després de la victòria de Donald Trump en les eleccions dels Estats Units, Obama va avançar que la seva intenció en aquest viatge era traslladar als aliats europeus el compromís del republicà amb els seus socis estratègics i amb l'OTAN.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut