Washington

Obama anuncia que els EUA es començaran a retirar de l'Afganistan al juliol

En un solemne discurs de quinze minuts des de la Casa Blanca, el president dels EUA, Barack Obama, ha anunciat aquesta matinada que la retirada de les tropes nord-americanes de l'Afganistan començarà aquest juliol i s'acabarà el 2014. D'aquí a un any, 33.000 soldats ja hauran tornat a casa, en una primera fase que Barak Obama ha batejat com l'inici del final de la guerra.

Actualitzat
El president dels Estats Units, Barack Obama, ha anunciat aquesta matinada la retirada gradual de les tropes nord-americanes de l'Afganistan, que s'hi van instal·lar després dels atemptats de l'11 de setembre del 2001.

En un solemne discurs des de la Casa Blanca, Obama ha complert la seva promesa d'anar acabant gradualment la guerra de l'Afganistan a partir d'aquest juliol. "El mes que ve ja comencarem a retirar els 10.000 soldats que marxaran de l'Afganistan abans que s'acabi l'any. I portarem a casa un total de 33.000 soldats al final de l'estiu que ve. Abans del 2014, completarem aquest proces de transicio."

Barack Obama ha remarcat que aquesta retirada es fa des de la fortalesa que li dóna que els objectius s'estiguin aconseguint: els afganesos progressen, els talibans reculen i Al-Qaeda esta gairebé desarticulada a l'Afganistan. "La informació que vam obtenir a casa de Bin Laden mostrava Al-Qaeda sota una enorme tensió. Bin Laden expressava la seva preocupacio perquè Al-Qaeda no estava sent capaç de substituir els caps terroristes que havien anat caient."

Però més enllà de l'esperat anunci de la retirada, Obama ha admès que els Estats Units no es poden continuar permetent guerres tan llargues. "Hem gastat un bilió de dòlars en guerres, en una època de deute creixent i temps econòmics durs. Ara tenim l'obligacio d'invertir en el recurs més gran d'Amèrica: la seva gent."
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut