Washington

Obama anuncia el pla d'inversió pública en infraestructures més gran des dels anys 50 als EUA

El president electe dels Estats Units, Barack Obama, no vol perdre ni un segon per començar a remuntar la crisi econòmica que viu el seu país. Per això ha anunciat un pla històric que només té un precedent en el "New Deal" que va impulsar el president Roosevelt fa 70 anys. Aquell pla va servir per sortir de la Gran Depressió i ara Obama el vol emular en el que, segons ell, suposa la inversió en infraestructures més important des de la dècada dels 50. Seran mig bilió de dòlars per dinamitzar el sector tecnològic, les energies renovables i les infraestructures. A més, inclou la creació de dos milions i mig de llocs de treball.

Actualitzat
Un gran pla per fer front a una recessió històrica. El president electe dels Estats Units, Barack Obama, ha anunciat un pla d'inversió pública per treure el país de la crisi més profunda des de la Gran Depressió. Seran mig bilió de dòlars per dinamitzar el sector tecnològic, les energies renovables i les infraestructures, una inversió pública que no es veia des dels anys 50. A més, es compromet a crear dos milions i mig de llocs de treball. Molts ja han comparat el pla amb el "New Deal" que el president Franklin D. Roosevelt va impulsar per lluitar contra la recessió dels anys 30.

El president electe nord-americà ha detallat aquestes mesures en el seu discurs radiofònic setmanal. Obama ha declarat que posarà en marxa un pla econòmic molt ambiciós per modernitzar les infraestructures. D'aquesta manera, entre el 2009 i el 2011 preveu crear dos milions i mig de llocs de treball amb un pla de millora de les carreteres, la xarxa elèctrica i el clavegueram. Tot això, poques hores després d'anunciar-se que l'atur als Estats Units ha crescut de 500.000 parats més, la taxa més alta en els últims 15 anys.

El nou pla d'Obama per fer front a la crisi ecònomica inclou també una gran inversió en educació i noves tecnologies. I també una gran partida dedicada a la inversió en energies renovables per reduir dràsticament la dependència energètica que té el país.

Un altre objectiu d'Obama és fer arribar internet a tots els àmbits de l'administració pública i a les escoles. En el seu discurs, Obama ha afirmat que els Estats Units van inventar internet, i per això considera inacceptable que ocupin el 15è lloc al rànquing internacional de xarxes de banda ampla.

El sector de l'automòbil també rebrà ajudes

El sector automobilístic nord-americà és un altre dels que més està patint la crisi econòmica. Al Congrés dels Estats Units s'està discutint un pla de viabilitat per al sector. Fins ara, el Partit Demòcrata proposava que les ajudes sortissin del pla de rescat financer aprovat al mes d'octubre. L'administració Bush, en canvi, considera que les aportacions han de sortir del Departament d'Energia, que ja disposa d'una partida per incentivar la fabricació de cotxes més ecològics. Finalment, els demòcrates han canviat de parer i donaran suport a la proposta de Bush. Hi destinaran un fons d'entre 15.000 i 17.000 milions de dòlars que anirà a parar a les grans empreses, com ara Chrysler, Ford o General Motors, per fomentar el desenvolupament de cotxes més sostenibles.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut