Washington

Obama anuncia canvis en els serveis d'intel·ligència i en els escorcolls dels aeroports

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha anunciat canvis per millorar els serveis d'intel·ligència i els sistemes d'escorcoll en els aeroports perquè no es tornin a repetir incidents com el de fa pocs dies en un avió de Northwest que volava entre Amsterdam i Detroit. Obama, que s'ha atribuït la responsabilitat última de la descoordinació que va facilitar l'atemptat frustrat, ha demanat que s'investiguin "immediatament" les pistes sobre amenaces terroristes i que els informes d'intel·ligència es distribueixin de manera "més àmplia i més ràpida". A més, el president dels EUA també ha anunciat que s'augmentarà l'ús de tecnologia en els escorcolls de passatgers als aeroports.

Actualitzat
El president dels Estats Units ha passat revista als serveis d'intel·ligència després de l'atemptat frustrat de Nadal. En un discurs breu però contundent a la Casa Blanca, Obama s'ha atribuït la responsabilitat de l'error dels serveis secrets a l'hora d'impedir l'atac terrorista. Diu que té menys interès a culpabilitzar algú que a aprendre dels errors per corregir-los. Per això ha anunciat canvis per millorar l'eficàcia dels serveis d'intel·ligència i de seguretat.

Obama avisa que aplicaran mesures per evitar que Al-Qaeda recluti joves musulmans i adverteix la xarxa terrorista que no hi haurà treva. La secretària d'Interior, Janet Napolitano, i el conseller antiterrorista John Brennan han anunciat una revisió de la llista de sospitosos, especialment d'aquells a qui prohibiran volar, una inversió de mil milions de dòlars per instal·lar les pantalles de nova tecnologia que hi veuen sota la roba dels passatgers i l'augment d'agents federals a bord dels avions.

El mandatari nord-americà ha assegurat que mantindrà la lluita contra Al-Qaeda allà on calgui. Precisament les autoritats del Iemen, país que acull un focus actiu de la xarxa terrorista, han demanat combatre en solitari l'organització, ja que una intervenció de Washington -segons ells- reforçaria la xarxa de Bin Laden. Només reclamen suport material i instrucció.

Obama ha acabat demanat al país que tothom faci la seva part per assegurar als terroristes que els Estats Units no deixaran de ser mai una societat oberta i de llibertats.
Anar al contingut