Nova York

Obama admet que encara no ha pres cap decisió sobre Síria, tot i que ho ha consultat amb les forces armades

El president dels EUA ha explicat que no té cap intenció d'intervenir en la guerra civil al país àrab en suport dels rebels, però dóna per fet que hi ha hagut un atac amb armes químiques per part del govern sirià i que hi ha d'haver una resposta internacional contundent. No obstant, el president nord-americà també ha deixat clar que no s'implicarà militarment en el conflicte civil sirià.

RedaccióActualitzat
La possibilitat que la intervenció militar contra el règim sirià arribi en les pròximes hores perd força. El president dels Estats Units, Barack Obama, ha admès que encara no ha pres cap decisió, tot i que ho ha consultat amb les forces armades. En una entrevista a la cadena de televisió pública PBS, Obama ha explicat que no té cap intenció d'intervenir en la guerra civil al país àrab en suport dels rebels, però dóna per fet que hi ha hagut un atac amb armes químiques per part del govern sirià i que hi ha d'haver una resposta internacional contundent, en haver-se violat les normes internacionals.

No obstant, el president nord-americà també ha deixat clar que no s'implicarà militarment en el conflicte civil sirià, ni engegarà una guerra, com van fer a l'Iraq, ni hi enviarà tropes. Si finalment s'opta per l'acció militar, ha augurat que el règim de Bashar al-Asad rebrà un senyal fort perquè no ho torni a fer i també perquè serveixi com a element dissuasori per si un altre país també ho vol fer. Per això, aposta per un atac "limitat" i "clar".

Londres, que també apostava per intervenir sense l'aval de l'ONU, ha fet un gir, i diu ara que esperarà el resultat de les investigacions dels inspectors de les Nacions Unides sobre l'atac amb armes químiques.

Pel que fa a la resolució del Consell de Seguretat, el govern dels Estats Units no creu que es pugui tancar una resolució per la posició de Rússia, que manté la seva "intransigència" i la seva "contínua oposició a qualsevol acció significativa del Consell", ha explicat Marie Harf, portaveu del Departament d'Estat. Davant d'aquest bloqueig, "els Estats Units continuaran les seves consultes i prendran les accions apropiades per respondre en els pròxims dies", ha afegit. En aquest sentit, la premsa nord-americana assegura que ja hi ha una llista d'uns cinquanta objectius d'un possible atac militar occidental contra el règim sirià.

Les proves de la responsabilitat del règim en la massacre amb armes químiques de la setmana passada que tindria a les seves mans els EUA serien una conversa d'un alt càrrec del Ministeri de Defensa sirià que, just després de l'atac que va causar més de 1.000 morts, va telefonar, esfereït, al responsable d'una unitat d'armes químiques per demanar-li explicacions per l'atac amb gas nerviós.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut