Barcelona

Núria de Gispert és escollida presidenta del Parlament, el primer cop que una dona ocuparà aquest càrrec

El nou Parlament de Catalunya ha escollit Núria de Gispert, d'Unió, presidenta de la cambra en la seva primera sessió. Aquesta és la primera vegada que una dona serà la presidenta del Parlament, després que en la votació ha rebut el suport de 77 diputats, nou més dels 68 que marquen la majoria absoluta. La mesa s'ha completat amb l'elecció de Lluís Maria Corominas, de CiU, i el socialista Higini Clotas com a vicepresidents; les quatre secretaries seran per a Monsterrat Tura (PSC), Jordi Cornet (PP), Dolors Batalla (CiU) i Josep Rull (CiU). Finalment, ERC i Iniciativa se n'han quedat fora. Amb la constitució de la mesa del Parlament de Catalunya ha començat la novena legislatura. També han pres possessió els 135 diputats escollits en les eleccions del 28 de novembre.

Actualitzat
Núria de Gispert i Català ha estat escollida presidenta del Parlament de Catalunya en el primer ple de la cambra, que ha donat lloc a l'inici de la novena legislatura.  L'exconsellera, emocionada, ha pres el relleu d'Ernest Benach (ERC) després de ser votada en la primera volta per 77 diputats –per la majoria absoluta en necessitava almenys 68-, dels quals 62 han estat vots de CiU, 3 de C's i uns altres 12, a parts iguals, han estat cedits pel PSC i el PPC.

La resta de diputats d'aquestes dues formacions han votat en blanc, així com també els d'ICV-EUiA i ERC, amb un total de 53 vots. També hi ha hagut un vot nul. Només els quatre diputats de Solidaritat Catalana per la Independència, liderats per Joan Laporta, han votat el seu candidat, el nou diputat Toni Strubell.

A banda de l'elecció de la democristiana per al segon càrrec institucional del país, la composició de la mesa del Parlament l'ha completada la votació de les dues vicepresidències i les quatre secretaries. El nou Parlament serà el més paritari de la història amb 56 diputades.

Els noms de la mesa


Lluís Maria Corominas, de Convergència i Unió, i el socialista Higini Clotas, que és l'únic dels 135 parlamentaris que és diputat des del 1980, han estat escollits vicepresidents, mentre que per a les quatre secretaries s'han votat els noms de Montserrat Tura, també del PSC; Jordi Cornet, del PP, i Dolors Batalla i Josep Rull, aquests dos últims també de Convergència i Unió. Finalment, Esquerra Republicana i Iniciativa han quedat fora de la mesa de la cambra catalana.

Primera dona presidenta

Núria de Gispert és la primera dona que presideix la cambra catalana. Per això, aquests últims dies s'ha estat preparant. Ho ha fet discretament, intentant evitar les felicitacions abans d'hora i les declaracions a la premsa. Però els seus ulls han traspuat emoció quan ha sentit el resultat de la votació. De Gispert no ha amagat mai que aquesta nova tasca que ara emprèn la fa feliç. I no és perquè al llarg de la seva carrera política no hagi ostentat càrrecs de responsabilitat.

Militant d'Unió Democràtica, Núria de Gispert va entrar a formar part del govern de Catalunya l'any 1995, com a consellera de Justícia. S'hi va estar set anys, fins que a principis del 2001 la renúncia de Duran i Lleida a la Conselleria de Governació la va portar a dirigir aquest departament. Un any després, en una remodelació de govern, Jordi Pujol la va posar al capdavant de Justícia i Interior, unint totes dues conselleries, fins que el 2003 Convergència i Unió va passar a l'oposició.

Des d'aleshores ha estat diputada del Parlament amb diferents responsabilitats. Però aquesta vegada serà diferent. De Gispert sabia abans de les eleccions que si Convergència i Unió obtenia una àmplia majoria, els pròxims quatre anys no seria una diputada més.

Camacho seu darrere de Mas

Els diputats han pogut triar on seure durant aquesta primera sessió del Parlament de Catalunya. Tot i que l'assignació dels escons que ocuparà cada partit no és definitiva fins que es reuneixin per primera vegada la mesa del Parlament i la Junta de Portaveus, resulta significatiu que els 18 diputats populars s'hagin situat al centre de l'hemicicle, una de les seves reivindicacions al llarg de les negociacions prèvies al ple. Així, Alícia Sánchez-Camacho, presidenta del PPC, que en les passades eleccions va aconseguir passar a ser tercera força política, ha cregut convenient asseure's just al darrere d'Artur Mas, líder de CiU i futur president de la Generalitat.

Els populars havien reclamat un lloc a l'hemicicle "d'acord amb els seus resultats electorals", i consideraven que havien d'abandonar l'espai que ocupaven fins ara, en una de les cantonades inferiors del ple.

La investidura, la setmana que ve

La constitució del Parlament és la primera activitat de la cambra abans que la setmana vinent es faci el debat d'investidura. Segons està previst, la setmana que ve la presidenta de la cambra s'entrevistarà amb els caps dels grups i proposarà Artur Mas com a candidat per al ple d'investidura que es faria dilluns i dimarts de la setmana que ve, és a dir, els dies 20 i 21 de desembre.

Si, com sembla que passarà, Mas no obté la majoria absoluta en primera votació, es convocaria un altre ple pel dijous 23. Llavors n'hi haurà prou amb l'abstenció d'alguns dels grups perquè Mas sigui proclamat president de la Generalitat. Tot i que podria prendre possessió la vigília de Nadal, el més fàcil és que ho faci el dilluns 27 i que nomeni el govern abans d'acabar l'any.

El primer ple de la novena legislatura


El diputat de més edat, Francesc Bragulat, ha presidit la mesa durant la votació, igual que els dos diputats més joves de la cambra. Com és tradicional, diverses personalitats han assistit a la constitució des de la llotja de convidats. Entre elles hi havia l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, i els expresidents del Parlament Ernest Benach i Joan Rigol, a més del portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, i el delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel, entre altres.

Abans de l'inici de la sessió, els 62 diputats de CiU s'han reunit per aplaudir De Gispert. Ha estat la més sonada de les diverses reunions dels grups parlamentaris. D'altra banda, Artur Mas s'ha reunit uns minuts amb el vicepresident en funcions, Josep-Lluís Carod-Rovira.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut