Jordània

Nuri al-Maliki assegura que les forces iraquianes estaran a punt per assumir la seguretat al país al juny del 2007

Les forces iraquianes estaran a punt per assumir la seguretat al país "al juny del 2007", ha assegurat el primer ministre del govern de l'Iraq, Nuri al-Maliki, en una entrevista difosa per la cadena de televisió nord-americana ABC News. De la seva banda, en arribar a Washington el president Bush ha dit que "hi ha moltes especulacions" que els informes que s'estan elaborant portaran "una sortida honorable" de l'Iraq, però "hi restarem mentre el treball no estigui llest i mentre el seu govern ens demani que ens hi quedem". Bush i Al-Maliki s'han reunit dijous al matí a Amman per tractar d'encarrilar una resposta que posi fi a la violència.

Actualitzat

El primer ministre iraquià, a la pregunta de si la disposició de les forces iraquianes per assumir la seguretat al país l'estiu que ve comportarà l'inici de la retirada de les tropes nord-americanes, ha dit: "No puc respondre en nom del govern americà, però puc dir-vos que, pel que ens concerneix, les nostres forces estaran a punt al juny del 2007". Al-Maliki ha explicat que les forces iraquianes estaran preparades "plenament" per a aquesta data i "per assumir-ne el comandament".

L'ABC ha avançat alguns dels extractes de l'entrevista feta per Charles Gibson, el seu presentador estrella, en el seu espai diari de notícies "World News". Al-Maliki també ha indicat que a inicis del 2007 s'intensificarà l'entrenament de les forces iraquianes i que, quan arribin a un nivell acceptable, es podrà parlar de transferir el poder de les forces multinacionals a les iraquianes", ha dit el primer ministre.

En un altre moment de l'entrevista, Al-Maliki s'ha referit a un memoràndum, del 8 de novembre, firmat pel conseller de Seguretat de la Casa Blanca, Stephen Hadley, després d'una visita a Bagdad. En aquest document, filtrat pel diari "The New York Times", Hadley expressa els seus dubtes sobre la capacitat d'Al-Maliki per controlar la violència a l'Iraq i on recomana als EUA adoptar nous passos per enfortir el primer ministre, molt dependent dels partits xiïtes extremistes. En aquest sentit, Al-Maliki ha rebutjat que sigui incapaç de controlar les milícies, inclosa la del clergue xiïta Muqtada al-Sadr.

"Ara estem parlant amb les forces multinacionals per desarmar totes les milícies, sense excepcions. Només hi haurà armes per a les tropes governamentals", ha afegit el primer ministre iraquià. Al-Maliki també ha subratllat que, segons la Constitució, a l'Iraq hi haurà "un sol exèrcit, no un exèrcit ètnic".

Finalment, pel que fa a la cancel·lació de la reunió ahir a la nit entre el mateix Al-Maliki, el president dels EUA, George W. Bush, i el rei Abdullah II de Jordània, ha indicat que no va ser per cap "desatenció". Recordem que la reunió que s'havia de celebrar dijous després de l'arribada a Amman dels líders polítics es va cancel·lar oficialment per "falta de temps". La trobada no es va celebrar després que els fidels a Muqtada al-Sadr dimitissin en bloc del govern i el Parlament com havien promès fer si Al-Maliki accedia a l'entrevista amb Bush.


NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut