Una imatge de recurs d'un laboratori
Pels científics, tota aquesta falta de pressupost repercuteix, especialment, sobre els investigadors joves

Nuclears, vacunes, canvi climàtic: els partits es posicionen sobre ciència abans del 21D

Un fòrum de científics recull les respostes al qüestionari que va enviar a les principals candidatures

Xavier DuranActualitzat

Els pressupostos per a la recerca científica, la manera d'afrontar el canvi climàtic o el possible tancament de les centrals nuclears no solen estar presents en els debats electorals. Aquesta vegada, el Scientists Dating Forum, una associació independent integrada per membres de la comunitat científica, es va proposar que no quedessin al marge en la campanya de les eleccions del 21D. Per això, va enviar a les principals candidatures preguntes sobre deu temes.

És la iniciativa El 21D També Votem Ciència, que ha comptat amb el suport de més de 450 persones i entitats. El fòrum explicava així els seus motius:

"Som perfectament conscients que a la societat la preocupa la situació política actual, però creiem que en unes eleccions és important votar aquella candidatura que ens representi millor, incloent les polítiques científiques que emprendrà quan estigui governant."

Iniciatives així ja s'han fet als Estats Units i a Alemanya. A Catalunya es fa per primer cop, amb preguntes sobre deu temes: innovació, recerca, assessorament científic en política, talent i recursos humans, educació, canvi climàtic i medi ambient, vacunació i pseudoteràpies, nutrició i producció alimentària, malalties emergents i energia i sostenibilitat.

De les set candidatures a les quals es va enviar el qüestionari, han respost sis: Candidatura d'Unitat Popular-Procés Constituent (CUP), Catalunya en Comú-Podem (CatECP), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Partit Popular de Catalunya (PPC) i Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC). JxC només ha respost a les dues primeres preguntes. L'única coalició que no ha enviat cap resposta ha estat Cs. Els organitzadors han dit que si arriben abans del final de campanya, les inclouran.

Les respostes es poden consultar a l'informe complet penjat a la pàgina web, però hi falten les respostes de la CUP, que van arribar més tard i es poden veure en un altre apartat. També hi ha un resum elaborat per Scientist Dating Forum.

Les candidatures que han respost coincideixen en grans objectius: potenciar la innovació, invertir més en recerca, promoure la cooperació internacional per fer front a malalties emergents o transitar cap a un model basat en energies renovables.

Les candidatures també presenten propostes específiques. Així, la CUP proposa allunyar els models de recerca i innovació controlats per les grans multinacionals i les lògiques del capital i creu que s'ha de desobeir el Tribunal Constitucional i fer efectiva la llei de canvi climàtic catalana. CatECP proposa una sèrie d'accions d'àmbit local, des de la millora de la qualitat de l'aire fins a l'accessibilitat a la formació universitària.

JxC proposa crear el Consell d'Innovació de Catalunya. També assenyala que s'han d'impulsar incentius fiscal per R+D+i i fomentar el mecenatge i la donació. En el camp cultural diu que cal formar ciutadans amb plenes competències digitals i amb vocació innovadora impulsant l'educació en ciències i tecnologia".

ERC considera que cal incentivar la investigació de manera paral·lela i transversal tant en centres de recerca de titularitat pública com en el teixit empresarial i que s'ha de crear una Llei Catalana de Ciència. El PSC proposa centrar la innovació en tres grans àmbits -habitatge, alimentació i mobilitat- i incrementar el finançament mobilitzant recursos privats i públics. El PPC diu que, en cas de governar, posarà l'acció exterior de la Generalitat al servei de buscar capital estranger disposat a invertir en projectes de recerca i innovació i establirà com una de les prioritats de l'Institut Català de Finances el suport a projectes empresarials basats en la recerca, el coneixement i la innovació.

En alguns temes s'observa clarament una divisió. Així, el PPC veu l'impost a certs productes de consum amb efectes negatius per a la salut com una mesura únicament recaptatòria, però CUP, ERC i PSC el consideren una mesura dissuasòria útil. CUP i CatECP també volen eliminar els transgènics. En educació, CUP, CatECP, PSC i PPC critiquen l'augment de les taxes universitàries fet pel govern de la Generalitat el 2012. Sobre això, ERC diu que els preus són massa elevats, però que el sistema està íntimament lligat al sistema de beques i cal fer-ne una anàlisi conjunta. I proposa que les beques incloguin els estudis de grau, màster i doctorat.

Pel que fa a les nuclears, CUP, CatECP, ERC i PSC volen tancar-les, però el PPC se'n declara partidari i vol mantenir-les obertes, tot i que diu que no han de ser la principal font d'energia.

Sobre les vacunes, hi ha consens total. Totes les candidatures destaquen la importància de la vacunació i demanen també més informació perquè els ciutadans prenguin consciència de la seva necessitat.

ARXIVAT A:
Eleccions 21D
Anar al contingut