Santiago de Xile

Noves rèpliques del terratrèmol de Xile estenen el pànic entre la població

Mentre Xile continua treballant per recuperar la normalitat després del terratrèmol de fa gairebé una setmana, tres noves rèpliques han sacsejat la localitat xilena de Concepción, la més forta de 6,8 graus a l'escala de Richter. Uns moviments sísmics que han provocat escenes de pànic entre la població. Pel que fa al nombre de víctimes mortals, de moment només s'han pogut identificar 279 cadàvers. A l'executiu xilè temen que s'hagin comptabilitzat com a mortes persones que es donaven per desaparegudes. És per això que el govern de Michelle Bachelet admet que el balanç de morts oficial, superior a 800, ha estat precipitat. La presidenta en funcions també assegura que es necessitaran almenys tres anys per tornar a aixecar el país. El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, visitarà avui la zona.

Actualitzat
Un nou terratrèmol de 6,8 graus a l'escala de Richter ha sacsejat la localitat xilena de Concepción. És una de les rèpliques més fortes que hi ha hagut a la regió des de fa gairebé una setmana i ha vingut acompanyada per dues rèpliques més que han desfermat el pànic entre la població. La primera ha estat de 6,2 graus; la segona i més forta, de 6,8, s'ha situat al sud del Pacífic, a 30 quilòmetres de Concepción. Quatre minuts més tard hi havia una tercera rèplica, de 6,6 graus a l'escala de Richter, a 41 quilòmetres d'aquesta mateixa localitat.

Pel que fa al nombre de víctimes mortals, de moment només s'han pogut identificar 279 cadàvers. A l'executiu xilè temen que s'hagin comptabilitzat com a mortes persones que, en les hores immediatament posteriors al sisme i al tsunami, es donaven per desaparegudes. És per això que el govern de Michelle Bachelet admet que el balanç de morts oficial, 802, ha estat precipitat i, per tant, no és fiable. L'explicació a tot això, òbviament, cal trobar-la en el caos que està vivint Xile els últims dies. En qualsevol cas, el govern de Xile ha decretat tres dies de dol nacional a partir de diumenge.

La presidenta xilena, Michelle Bachelet, considera que caldrà tot el pròxim mandat per recuperar la zona afectada pel terratrèmol i el posterior tsunami. Així ho va anunciar després de visitar Concepción, una de les ciutats més devastades pel sinistre i que, coincidint amb la visita de la presidenta aquest dijous, recuperava el subministrament elèctric. El sisme ha arrasat ciutats i pobles, ha afectat centenars de milers de cases i ha esfondrat ponts i carreteres, subratllava una Bachelet que reconeixia que Xile haurà de demanar diners a crèdit per pagar la factura, que calcula en uns 20.000 milions d'euros.

El repte de la reconstrucció l'haurà d'afrontar el seu successor, Sebastián Piñera, que assumirà la presidència la setmana que ve. Amb tots dos té previst reunir-se el màxim representant de les Nacions Unides.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut