Dues recerques apunten a solucions per a la calvície (Pixabay)
Dues recerques apunten a solucions per a la calvície (Pixabay)

Noves armes contra la calvície: fragància de sàndal i estímul de la pell amb leds

Dues recerques demostren la viabilitat de dos sistemes senzills perquè els cabells tornin a créixer

Xavier DuranActualitzat

Notícies per a les persones amb problemes de calvície que voldrien revertir el procés. Una fragància sintètica basada en el sàndal i un petit dispositiu amb leds que es pot fer servir a casa són les últimes eines que els científics han presentat per aconseguir que els cabells surtin de nou.

Buscar la solució a la caiguda dels cabells en el sentit de l'olfacte sembla una idea estrambòtica. Però això és el que va fer un equip encapçalat per Ralf Paus, de la Universitat de Manchester. Els resultats es publiquen a la revista Nature Communications.

L'olor es percep quan les molècules responsables d'una determinada aroma activen receptors olfactius. Aquests envien un senyal al cervell, que interpreta la sensació. Però aquests receptors no es troben només a l'epiteli nassal, el teixit que cobreix l'interior del nas. També són presents en altres teixits, on deuen tenir funcions fisiològiques diferents. Alguns dels receptors es troben a l'epidermis, la capa externa de la pell.

Els investigadors van constatar que un d'aquests receptors, anomenat OR2AT4, està present en els fol·licles dels cabells, sobretot a la beina de l'arrel. Van preparar en el laboratori un cultiu amb cèl·lules de cuir cabellut humà. I van demostrar que aplicant-hi una fragància sintètica basada en la fusta de sàndal, el Sandalore®, estimulaven el creixement dels cabells. La substància olorosa disminuïa la mort cel·lular dels fol·licles i incrementava la producció d'un factor de creixement.

Els investigadors van comprovar que això es devia a l'activació del receptor, perquè quan van aplicar conjuntament la fragància amb Phenirat®, un antagonista específic que inhibeix l'activitat de l'OR2AT4, l'efecte no es produïa.

El sàndal és un arbre originari de l'Índia i d'altres parts de l'Àsia. És molt apreciat per la seva fusta, amb la qual es fan talles i se n'extreu un oli volàtil que es fa servir en herboristeria. Ara potser començarà a ser molt valorat, també, per als qui pateixen per la caiguda dels cabells.

Il·luminar la calba amb leds

El segon sistema que s'ha presentat és ben diferent. Es basa en un dels mètodes utilitzats per ajudar a fer que els cabells tornin a sortir: estimular la pell amb làser vermell. El problema és que es tracta d'aparells grans i que gasten molta energia. Ara, un equip d'investigadors coreans, encapçalat per Keon Jae Lee, de l'Institut Avançat de Ciència i Tecnologia (KAIST), ha demostrat la viabilitat d'un aparell no només més petit i barat, sinó que es pot portar posat.

Tal com expliquen a la revista ACS Nano, han provat en el laboratori un fotoestimulador -aparell que estimula mitjançant l'emissió de llum- que fa tornar a créixer els cabells.

Es tracta d'un aparell molt prim, fort i flexible, que té 900 microleds de llum vermella. Aquests microleds són tan petits que els 900 caben en un xip més petit que un segell de correus i amb només vint mil·lèsimes de mil·límetres de gruix. Consumeix mil vegades menys energia que els làsers utilitzats en aquests tractaments i no produeixen prou escalfor per causar lesions a la pell.

Els investigadors ho van provar en ratolins amb l'esquena afaitada. Sotmesos a la llum quinze minuts diaris durant vint dies van mostrar un creixement més ràpid, que cobria més superfície i amb pèls més llargs que els ratolins sotmesos a injeccions de minoxidil, un dels tractaments usuals en humans.

Hi ha homes que veuen la calvície com una cosa atractiva i fins i tot s'afaiten totalment el cap. En d'altres, pot causar complexos, estrès i angoixa. Per a aquests darrers, la ciència aporta dues noves esperances.

 

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
Anar al contingut